V Česku se objevily nebezpečné léky! Možná je máte doma!

léky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. listopadu 2018 17:00

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal varování před léky Modafinil, Modvigil, Waklert a Artvigil. Jejich prodej v Česku Ústav je zakázal a pokud je mají lidé doma, neměli by je užívat.

Léky Modafinil, Modvigil, Waklert, Artvigil nesmí být nadále uváděny do oběhu v Česku. Léky nabízí dovozce prostřednictvím e-shopu, v Česku ale nejsou registrovány a prodejce k jejich dovozu podle ústavu nemá oprávnění.

"Léčivé přípravky Modafinil, Modvigil, Waklert, Artvigil nesmí být nadále uváděny do oběhu, jelikož nesplňují zákonné požadavky na původ a není zajištěna jejich jakost, účinnost a bezpečnost podle právních předpisů platných v České republice. Jedná se o nelegální, neregistrované léčivé přípravky, neodpovídající požadavkům zákona o léčivech," uvedl úřad na svém webu.

Ústavu tvrdí, že se na výrobě léků podílely společnosti, které k tomu nemají oprávnění, a proto zahájil s prodejcem přestupkové řízení a vydal předběžné opatření, které nařizuje společnosti, aby se dalšího nabízení a prodeje léků zdržela.

Redaktoři serveru stars24.cz ale zjistili, že web, který léky prodával navzdory neexistujícímu oprávnění a předběžnému opatření funguje dál. Nabídka na prodej je stále aktivní a přípravky si lze zakoupit i nadále.

Prodejce na webu dále uvádí, že Modafinil je legální schválenou substancí a je dostupný v lékárnách po celém světě na základě předložení platného lékařského předpisu. Web však k prodeji žádný lékařský předpis nevyžaduje.

Sám prodejce navíc uvádí, že lék může vyvolat vedlejší účinky jako úzkost, závratě, bolesti hlavy, nevolnost a narušení spánku, změnu duševního stavu a / nebo nálady, neklid, zmatenost, depresi, halucinace, zrychlený nebo nepravidelný tep, bolesti na hrudi, puchýře nebo loupání kůže, svědění nebo nabobtnání (hlavně v oblasti obličeje, jazyka a hrdla), kožní vyrážky, závratě nebo potíže s dýcháním.

Témata: léky Česká republika lékaři súkl