Češi jsou v ohrožení? Pásky, které mají zachránit životy, u ČOI totálně propadly!

Reflexní pásek

Autor: ČTK

9. listopadu 2018 13:50

Devět z deseti reflexních pásek, které letos zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), nesplnilo předpisy. Pásky nejčastěji nevyhověly požadavkům na fotometrické parametry a neměly povinné označení CE.

Inspektoři zkontrolovali 37 druhů reflexních pásek a nedostatky zjistili u 33 z nich. Inspekce distributorům uložila 27 pokut ve výši 317.000 Kč.

Inspektoři se při kontrolním nákupu zajímali o takové reflexní pásky, které mají spotřebitele chránit při pohybu za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením.

ČOI na základě výsledků doporučila spotřebitelům, kteří používají reflexní pásky za snížené viditelnosti, aby si pořídili pásky opatřené potřebnými údaji, jako je označení CE a identifikační údaje o výrobci a výrobku.

Z kontrol vyplynulo, že výrobky splňující tyto zákonné povinnosti zároveň měly v pořádku i reflexní vlastnosti. Označení CE představuje prohlášení, že výrobek vyhovuje všem příslušným předpisům a podstoupil všechny náležité postupy posouzení.

Témata: reflexní prvky čoi