Sbohem, hrdino! Stovky lidí dnes pochovaly vojáka, který padl v Afghánistánu!

Tomáš Procházka

Autor: ČTK

7. listopadu 2018 16:19

Stovky lidí se přišly dnes v Prachaticích rozloučit se štábním praporčíkem Tomášem Procházkou. Vojenský kynolog zahynul 22. října na misi v Afghánistánu. Poslední rozloučení s vojenskými poctami dnes v poledne začalo na hřbitově v Prachaticích, odkud Procházka pocházel.

Na začátku obřadu prolétly nad hřbitovem armádní stíhačky. Kromě armádní hudby zněly v obřadní síni pomalé písně od kapel Pink Floyd, Red Hot Chili Peppers a Metallica a Erika Claptona. "Važme si každého vojáka, který je ochoten bránit výdobytky naší evropské civilizace s nasazením života tak jako Tomáš. Položil život na zahraniční vojenské misi, a stal se tak prachatickým novodobým hrdinou. Já i naši spoluobčané jsme na tebe hrdí," uvedl ve smuteční řeči prachatický starosta Martin Malý.

Samotný pohřeb trval přibližně půl hodiny. Do obřadní síně se vešly pouze čtyři desítky příbuzných a nejbližších kamarádů. Ostatní lidé stáli před síní. Na závěr smutečního obřadu zazněla česká hymna a také tři čestné salvy.

Procházka v Afghánistánu působil jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně u jednotky, kterou tvoří především příslušníci speciálních sil. Zemřel na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo.

Procházka, který by se letos v prosinci dožil 42 let, byl povýšen do hodnosti štábního praporčíka posmrtně. Ministr obrany Lubomír Metnar mu rovněž udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu ČR.

Zahraniční jednotky v Afghánistánu zaznamenaly v letošním roce zatím 12 obětí, které tvoří pouze američtí a čeští vojáci. Američanů padlo letos v Afghánistánu osm, Češi čtyři. Kromě Tomáše Procházky zahynuli v srpnu Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Všichni sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při teroristickém útoku, když byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

Témata: Tomáš Procházka (voják padlý v Afghánistánu) úmrtí prachatice Jihočeský kraj