Mirek na Hrad? Topolánek zvažuje kandidaturu na prezidenta

Mirek Topolánek ve stylu Andreje Babiše 4

Autor: Jan Novák, stars24.cz

5. listopadu 2017 15:34

Stále hlasitěji se spekuluje o tom, že by někdejší předseda ODS Mirek Topolánek mohl kandidovat na prezidenta. Informace už se objevila i v některých českých médiích - i když ji zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Sám Topolánek věc příliš nekomentuje, něco málo ale naznačil na sociálních sítích.

Kandidátní listina se podává nejpozději 66 dnů přede dnem volby prezidenta republiky Ministerstvu vnitra, tedy do 7. listopadu 2017 do 16.00 hodin, píše se na stránkách ministerstva vnitra.

Topolánek by zcela jistě neměl čas na posbírání 50 tisíc podpisů občanů, bez problémů by si ale mohl zajistit 10 podpisů senátorů nebo 20 podpisů poslanců. Jde o jednoduchou matematiku - ODS v nedávných volbách získala hned 25 poslaneckých křesel a senátorský klub ODS tvoří přesně 10 senátorů.

Sám Topolánek na dotazy novinářů o kandidatuře nereaguje, něco málo však naznačil na sociálních sítích. Na twitteru se jej jeden z uživatelů ptal, zda o kandidatuře přece jen neuvažuje. „Fakt Vás k té prezidentské kandidatuře nikdo a nic na světě nepřesvědčí? Je taky důchodce, ale je v tom jistý značný rozdíl,“ ptal se Topolánka Michal Jordán.

„Vždyť se to podává až v úterý. Cha cha. Chcete mě? Ňaf, ňaf. Nekoušu. Můžete pohladit. Odjíždím do Jižního Súdánu. Prezident mě vyhostil,“ odpověděl mu Topolánek. Narážel přitom na slova stávajícího prezidenta Miloše Zemana, který o Topolánkovi tento v televizi Barrandov řekl: „Vzkázal bych mu, aby se věnoval tomu, čemu se nyní věnuje, tedy energetice. Jezdí prý do Jižního Súdánu, tak mu přeju, ať ho tam nesežerou. Ale do politiky, Mirku, se už nepleť!"

Pane Michale. Tweet je příliš úzký a tuze veřejný formát na to, abych na tuto citlivou věc seriózně odpověděl. Dočkej času, jako Četka Tassu

— Mirek Topolánek (@MirekTopolanek) 3. listopadu 2017

Přesto Topolánek na kandidaturu neřekl jasné ne a naznačil, že by již velmi brzy mohlo přijít nějaké zásadní prohlášení. „Pane Michale. Tweet je příliš úzký a tuze veřejný formát na to, abych na tuto citlivou věc seriózně odpověděl. Dočkej času, jako Četka Tassu,“ dodal Topolánek s odkazem na Českou tiskovou kancelář (ČTK) a ruskou státní zpravodajskou agenturu Tass.

Témata: Mirek Topolánek prezidentské volby 2018