Případ uneseného prasynovce Heidi Janků Tomáška: Soudce se s Figurovou nemazlil!

Pohřešovaný prasynovec Heidi Janků Tomáš Figura

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

30. října 2018 20:20

Okresní soud v Kroměříži ponechal ve vazbě osmatřicetiletou Renatu Figurovou, která byla obviněna z ohrožování výchovy dítěte. Zločinu se měla dopustit tím, že unesla svého syna a prasynovce zpěvačky Heidi Janků do zahraničí! Soudce dnes zamítl její žádost o propuštění z vazby!

Figurová je matkou čtyřletého Tomáška z Kroměřížska, po kterém bylo na konci června vyhlášeno pátrání. Dítě hledala policie i Interpol. Obviněná ho spolu se svým bratrem odvezla do Indonésie, zřejmě bez vědomí otce dítěte. Do České republiky se chlapec vrátil až v polovině října.

Dnešní jednání bylo neveřejné. Soudce Roman Kafka, který o žádosti obviněné rozhodoval, uvedl, že návrh Figurové po provedeném dokazování neakceptoval. „Vazební důvod spočívající v obavě z opakování trestné činnosti nadále trvá a nadále jej nelze nyní nahradit jiným opatřením," řekl Kafka.

Státní zástupce Radim Daňhel uvedl, že jde stále o přípravné řízení. K případu se proto odmítl podrobněji vyjadřovat. „Jde tu o ochranu práv jak obviněné, tak poškozeného," řekl dnes novinářům Daňhel.

Matka dítěte je ve vazbě od září. V případě prokázání viny jí hrozí až pět let vězení. Obhájkyně obviněné ženy Natálie Navrátilová dnes novinářům před jednací síní řekla, že si její klientka nepřeje, aby cokoli říkala sdělovacím prostředkům. Za odvezením chlapce do zahraničí stojí pravděpodobně dlouhodobé spory mezi jeho rodiči.

Témata: Renata Figurová Heidi Janků