Oceněná Lorencová na Hradě vrávorala a Češi mají jasno: Prezidentská viróza! Měla trojku v krvi!

Jana Lorencová při předávání vyznamenání klopýtla - a je z toho poprask!

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. října 2018 14:36

Prezident Miloš Zeman v neděli večer ocenil státním vyznamenáním rekordních 41 osobností. Rozruch mezi lidmi vyvolal moment, kdy si pro ocenění šla bývalá investigativní novinářka Jana Lorencová. Ta při vstávání ze židle klopýtla a Češi měli okamžitě jasno – určitě byla opilá!

„Prezident republiky uděluje medaili za zásluhy prvního stupně Janě Lorencové - političce, novinářce a dokumentaristce. Za zásluhy o stát," oznámil během předávání vyznamenání hradní kancléř Vratislav Mynář. Lorencová se v tu chvíli zvedla ze židle a zavrávorala.

Na pomoc jí okamžitě přispěchal Viktor Valta, který přebíral ocenění za Ester Ledeckou a který seděl hned vedle novinářky. Jeho pomoc ale nakonec potřeba nebyla. Když si pak Lorencová ocenění z rukou prezidenta převzala, zpátky na místo ji doprovodil hradní protokolář Vladimír Kruliš, který ji držel za paži. Při usazování zpět na její místo jí navíc asistoval jeden z hradních strážných.

Jana Lorencová zkoušela před ceremoniálem pana prezidenta přepít. Výsledek vidíte na vašich obrazovkách.

— Vratislav Mynář (@vratamynar) 28. října 2018

Češi měli o důvodu indispozice Jany Lorencové jasno! Na sociálních sítích se objevily příspěvky jako: „Jana Lorencova s trojkou v krvi. Noblesa“, „Tak z toho štěstí spadla malém Jana Lorencová!“, „Ta Lorencová byla slušně zlitá“ nebo „Lorencová slušně nadrbaná.“

A nebyli zdaleka jediní. „Nejlepší byla p. Lorencová se skelným pohledem “dvojka v žíle“,“ napsal další z občanů. „Výběr, až zrak přechází. Btw je Lorencová na mol, nebo ne?“ zajímalo další divačku. „Lorencová je dost unavená... jako já po pěti vodkách...“ okomentoval zavrávorání oceněné novinářky další Čech.

Podle jiných ji prostě skolila „viróza“. „Zdálo se mi to, anebo vyznamenaná Jana Lorencová má lehkou prezidentskou virózu? Nějak se zamotala,“ rýpnul si jeden z Čechů. „Ta Lorencova ma virozu? #100letCeskoslovenska #vyznamenani,“ přidal se na twitteru další. „Paní Lorencová prožila velký nával náhlého štěstí, nebo byla oslabena chřipkou?“ napsal jeden z diskutujících.

Lorencová přišla na Hrad nějak brzo a asi se před slavnostním ceremoniálem ještě popíjelo...

— Václav Dolejší (@VacDol) 28. října 2018

„Lorencová tam málem odpíchla virotickýho Rittbergera. Fraška, divadlo, děs,“ postěžoval si jeden z diváků, kteří sledovali udělování vyznamenání v televizi.

Velmi „diplomaticky“ se pak k incidentu vyjádřil například novinář Jindřich Šídlo. „Paní Lorencová vypadala poněkud, řekněme, dezorientovaně,“ poznamenal.

Kdo je Jana Lorencová?

Jana Lorencová je česká politička a bývalá investigativní novinářka. Prošla několika tištěnými médii, v roce 1994 zakotvila v ČT, proslulost získala reportážemi v pořadech Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí a Případ pro reportérku.

Zviditelnila se reportážemi v ČT o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách. V letech 2013 až 2017 působila ve Sněmovně jako poslankyně za hnutí ANO. Vyznamenání získala právě za boj proti lidem spojeným v kauze lehkých topných olejů.

Témata: Jana Lorencová státní vyznamenání Pražský Hrad Miloš Zeman