Češi mají utrum! Houby nejsou a nebudou!

Houby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. října 2018 20:56

Babí léto bylo letos poměrně dlouhé a přálo krásným procházkám po přírodě, ale z houbařského pohledu moc pozitivní nebylo. Ve spojení s dosavadním suchem představovalo poměrně špatné podmínky pro růst hub.

Zatím se nekoná ani očekávaná úroda podzimních hub. Houby rostou jen místo od místa. Houbaři musí často nachodit dlouhé kilometry, aby našli alespoň pár hub. Často se však vracejí s prázdnou. Původně se očekávalo, že bude kvůli suchům posunuta zářijová sezóna na říjen. Ale ani říjen nepřinesl vydatnější srážky.

Bohužel houby vlivem sucha nerostou. Pokud se však deště objeví začnou houby růst poměrně rychle.

Češi jsou svým vztahem k houbám téměř světovým unikátem. Houbaření je u nás snad národním sportem. I naše děti často již v raném věku umí rozeznat několik základních druhů hub. Sbírání hub je spojeno s relaxací a příjemně stráveným časem v lese. Jenom loni si Češi z lesa údajně odnesli 41,3 tisíc tun hub v hodnotě až 6,6 miliard. To představuje asi 10 kg na domácnost.

Sbírání hub má u nás dlouhou tradici. Dříve si chudé rodiny houbami nahrazovaly maso, na které neměly peníze. Sběr hub je poměrně populární mezi všemi slovanskými národy, ale třeba i v Itálii nebo Francii. Většinou téměř nulový vztah k houbaření mají germánské národy.

Houby jsou přitom velice výživnou složkou jídelníčku. Obsahují více bílkovin, než mnohé druhy zeleniny. Mají nízkou kalorickou hodnotu. Jsou poměrně dobrým přírodním zdrojem vitaminu D, který je potřebný pro zdraví kostí a zubů. Také jsou zásobárnou vitaminu B. Houby mají také větší obsah draslíku, než většina ovoce a zeleniny.

Témata: Houby