V Česku řádí vysoce nakažlivá tuberkulóza. Přivlekli ji cizinci?

Nemoc, bolest, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. října 2018 10:27

V uplynulých dnech se na Vysočině objevily hned dva případy vysoce nebezpečné otevřené tuberkulózy. V nemocnici v Jihlavě je s tuberkulózou hospitalizován čtyřicetiletý Gruzínec. Dalším nakaženým má být Slovák, který se s nemocí léčí v Humpolci.

Mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová potvrdila zprávu o léčbě jednoho z nakažených v Jihlavské nemocnici pro iDnes.cz. Nemocný Gruzínec má být montérem v jednom z podniků v jihlavské průmyslové zóně.

Epidemioložka krajské hygienické stanice v Jihlavě Alena Dvořáková pak pro stejný deník uvedla, že druhý nakažený je muž slovenské národnosti, který pracoval na Jihlavsku a žil v Havlíčkově Brodě.

Tuberkulóza je nakažlivá choroba, proto musí lidé, kteří přicházeli s nakaženými muži do styku podstoupit testování. Jedná se o zhruba 200 spolupracovníků a známých. „Je třeba vyšetřit spolupracovníky dotyčného, členy jeho rodiny, spolubydlící na ubytovně i další lidi včetně personálu nemocnice, s nimiž přišel do styku. V havlíčkobrodském případě jde přibližně o stovku lidí,“ přiblížila Dvořáková.

Při zjišťování tuberkulózy se musí lékaři nejprve zaměřit na hledání možného zdroje infekce v rodině a okolí nemocného. Rizikové zatížení sociálně ekonomické povahy se zjišťují zejména u migrantů, bezdomovců, drogově závislých, alkoholiků a osob s nízkým životním standardem.

Tuberkulóza je nemoc nejčastěji postihující dýchací ústrojí, kde se prozrazuje příznaky jako je kašel, malátnost, zvýšená teplota nebo vykašlávání hlenu, který může být krvavý. Nemoc zatěžuje plíce, na kterých se utváří zastínění a rozpady. U malé části pacientů se může projevit tuberkulóza mimoplicní.

V minulosti se proti tuberkulóze bojovalo očkováním. Dnes jsou u nás nejrizikovější skupinou pracovníci přicházející ze zahraničí. Zejména ze zemí s nízkou úrovní prevence proti této nemoci. Proto se volá po tom, aby podnikoví lékaři začali přísněji posuzovat pracovní sílu přicházející ze zemí s vyšším výskytem choroby.

Léčba tuberkulózy je zdlouhavá. Několik prvních týdnů se pacient léčí v nemocnici, kde jsou mu podávány léky. V následujících týdnech se pacient musí doléčovat doma. Celkově léčba trvá nejméně 6 měsíců. Pacient musí striktně dodržovat veškeré pokyny lékařů. Problém nastává především ve chvíli, kdy se bakterie tuberkulózy stanou odolnými na podávané léky.

Témata: nemoc Česká republika