Rodinám hrozí problém! Od ledna možná nedostanou dávky

CZK

Autor: Jan Novák, stars24.cz

5. října 2018 11:37

Česku hrozí od ledna potíže s vyplácením sociálních dávek a jejich výpadek kvůli informačním systémům. Ministerstvo práce totiž zatím nezajistilo náhradní řešení po skončení smlouvy s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKSystem a jemuž na konci roku vyprší kontrakt.

Statisíce lidí se obávají problémů, které by nastaly v případě krachu systému na vyplácení sociálních dávek. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž stále nezajistilo náhradní řešení po skončení smlouvy s nynějším provozovatelem systému, napsaly Hospodářské noviny. 

Velká část lidí pobírajících dávky je na penězích od státu závislá, a tak by pro ně výpadek v systému měl katastrofální důsledky. Z příspěvků si lidé pořizují životně důležité věci, splácí půjčky. Devastující by byl výpadek také pro matky samoživitelky, které jsou z peněz nuceny zabezpečit sebe i své děti. 

Současnému dodavateli systému totiž na konci tohoto roku vyprší smlouva. Ministerstvo zatím podle Lukáše Koláříka z Pirátů nemá náhradní řešení. "Jedinou možností resortu bylo do konce září 2018 podepsat takzvanou opci na prodloužení smlouvy o dva roky v hodnotě zhruba jedné miliardy korun. Ministerstvo to ale neudělalo. Ohrožena je tedy jedna z nejkritičtějších struktur státu," vyjádřil se Kolářík, který jako první o problematice informoval média. 

Pirátská strana dlouhodobě varuje před závislostí na jednom dodavateli. Nedůslednost ministerstva by tedy výrazně zkomplikovala životy statisícům lidí. Lhůtu už však bohužel ministerstvo propáslo. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na to obratem zareagovala. "Jednání o prodloužení smlouvy s OK systémem na konci září v žádném případě neskončila. Předpokládám jejich uzavření v blízké době,“ tvrdí.

Zároveň popírá nařčení Koláříka, že by ministerstvo nemělo věc pod kontrolou a dávky byly v ohrožení. Podle ní jde o předvolební kampaň ze strany Pirátů. Lidé pobírající sociální dávky prý mohou být klidní. Maláčová slibuje, že k žádnému výpadku nedojde. 

Sociální dávky se však zdaleka netýkají jen podpory v nezaměstnanosti nebo vyplácení mateřské, peníze jsou v ohrožení také v případě, pokud pobíráte příspěvky na bydlení nebo dávky pro zdravotně postižené. Můžeme tak jen doufat, že ke kolapsu skutečně nedojde, neboť důsledky by byly kritické.

OKSystem zajišťuje systém pro agendu dávek či zaměstnanosti od roku 1993. Resort pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) se dodavatele rozhodl vyměnit v roce 2012. Antimonopolní úřad nové aplikace po dvou letech úřadům práce kvůli pochybení při výběru dodavatele ale zakázal používat, a úředníci se tak ze dne na den vrátili k OKsystemu. V roce 2014 za tehdejší ministryně Michaely Marksové (ČSSD) končily v resortu tři desítky smluv na informační služby. Tehdejší vedení rozhodlo o vytvoření propojeného resortního systému za zhruba 1,5 miliardy, který měl začít fungovat od loňska. Termín se nestihl, takže se už tehdy opcí prodlužovala na dva roky smlouva s OKSystemem. Podle dřívějších informací dvouletý odklad vyjde asi na miliardu korun.

Témata: Sociální dávky Česká republika CZK