Jak jsou na tom české děti s alkoholem? Tato čísla vás překvapí!

Alkohol, ilustrační foto

Autor: ČTK

26. září 2018 19:01

V Česku ubývá dětí, které pijí alkohol. Poprvé ho ochutnají také později než v minulých letech. Stále jsou ale nad evropským průměrem. Neklesá ale podíl patnáctiletých, kteří se opili už několikrát. Výsledky mezinárodní studie z let 2002 až 2014 o mladých a zdraví (HBSC) dnes na tiskové konferenci v Praze představili její autoři. Celosvětově se závěry zveřejní ve čtvrtek v OSN v New Yorku. Podle odborníků mladí místo pití nejspíš víc tráví čas na sociálních sítích, pomohl i protikuřácký zákon.

"Trendy jsou příznivé. Dochází ke snížení konzumace alkoholu u této věkové skupiny. Česko je ale stále nad evropským průměrem," řekla národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Alkohol aspoň jedenkrát týdně pilo v Česku v roce 2002 zhruba 30 procent patnáctiletých dívek a dvě pětiny stejně starých chlapců. O dvanáct let později si alkohol aspoň jednou za týden dalo 14 procent patnáctiletých děvčat a pětina hochů.

První zkušenost s alkoholem před třináctými narozeninami mělo v roce 2002 sedm z deseti děvčat, před čtyřmi lety necelá čtvrtina. Dřív než ve 13 letech vyzkoušeli alkohol tři čtvrtiny hochů, v roce 2014 jich bylo 28 procent. Podle hlavního řešitele projektu Michala Kalmana z Univerzity Palackého v Olomouci další pokles naznačují i zjištění z letošního roku, která se nyní zpracovávají.

"Konzumace alkoholu klesá. První důvod je, že se zpřísnila vymahatelnost legislativy. Klesá také konzumace tabákových výrobků - a kouření jde ruku v ruce s konzumací alkoholu. Společnost není už tak tolerantní ke konzumaci alkoholu u dětí. Přijali jsme jakýsi evropský trend. Existují také lákavější formy trávení volného času se sociálními médii," uvedl Kalman.

Zlom ve vývoji pití u mladých nastal v roce 2010, kdy mělo zkušenosti s alkoholem nejvíc dětí. Aspoň jednou týdně pila tehdy alkoholické nápoje třetina patnáctiletých děvčat a 44 procent chlapců.

I když alkohol ochutnaly děti později než dřív a pily ho méně, opíjejí se stále stejně jako před lety. Víc než dvakrát za život přes pět sklenic piva, vína či jiných nápojů v roce 2002 i v roce 2014 vypilo celkem 29 procent patnáctiletých děvčat. U chlapců podíl klesl z 38 na 32 procent.

Témata: Alkohol děti Česká republika