Zombie droga se šíří Českem! Otrávilo se už šest lidí, dalším tisícům hrozí nebezpečí!

policie

Autor: ČTK

12. září 2018 12:52

Policie se obává, že by v Moravskoslezském kraji mohlo být několik tisíc dávek nebezpečné drogy. Dvaatřicetiletý muž už na otravu syntetickým kanabinoidem zemřel, další byl ve vážném stavu hospitalizován. Zdravotní problémy měl i 16letý chlapec, který drogu nejspíš také požil. Zatím drogu mělo zřejmě šest lidí, kteří měli zdravotní komplikace. Novinářům to dnes řekl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Není podle něj vyloučené, že nebezpečná droga se do oběhu dostala poté, co ji v kontejneru v Ostravě našla žena bez domova. Policii tvrdila, že vzala jednu bednu ze šesti, které v kontejneru byly. V každé krabici bylo podle Kužela 500 sáčků, každý z nich mohl obsahovat jednu až dvě dávky. S ženou je ale problematická spolupráce, není jasné, nakolik je důvěryhodná. Na případu pracují desítky policistů, řekl Kužel.

Uvedl, že droga se dostala do prostředí sociálně slabých. "Ta žena tvrdí, že vzala jenom tu jednu krabici," řekl Kužel. Uvedl, že kontejner se vyváží každé pondělí a byl tudíž vyvezen na skládku, kde policie ale nic nenašla. Popeláři si totiž nepamatují, kam obsah vyvezli.

Policie se na případ zaměřila, když v Komenského sadech v centu města v pondělí upadli do bezvědomí dva bezdomovci. Ukázalo se, že kromě velkého množství alkoholu požili také nějakou drogu. Policie nejprve vyloučila, že šlo o otravu metylem. "Postupem času a při komunikaci s lékaři a našimi techniky jsme zjistili, že to byl syntetický kanabinoid," uvedl Kužel. Později policie zjistila, že už dopoledne byl intoxikován i chlapec, který ale nepil alkohol a tudíž jeho zdravotní problémy byly menší. V úterý v pozdních odpoledních hodinách se objevily další tři případy, opět šlo spíše o chudé lidi. Pociťovali dýchací obtíže, bolesti hlavy a závratě.

Policie apeluje na veřejnost, aby byla obezřetná a drogu neužívala. Droga je velmi nebezpečná, silná a navíc je složité odhadnout množství, které si lze aplikovat. "Nástup té drogy je velmi velmi rychlý a velmi nebezpečný," řekl Kužel. Podle něj policie v této souvislosti uvítá jakékoliv informace, které lze volat na tísňovou linku 158.

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek. Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Uživatelé zpravidla tyto látky kouří. Substance se však mohou vyskytovat i v krystalické podobě.

Témata: Drogy Policie ČR