Jolanda a další věštci vystoupili u Jílkové! To jsme ještě neviděli!

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. září 2018 10:50

Obecně jsou Češi považováni za největší ateisty. V Boha podle výzkumu významného amerického think tanku Pew Research Centrum, uskutečněného v minulém roce, věří pouze 29 procent obyvatel Česka. Přesto ale věří v nadpřirozeno – holdují kartářkám a horoskopům. O tom, proč to takhle je, diskutovali hosté i diváci v pořadu Máte slovo.

Claire Klingenberg, prezidentka Evropské rady skeptických organizací, na úvod poukázala na to, že lidí mají strach z neznáma. Proto je pro ně lákavé se poddat těm, o kterých věří, že je z nevědomosti vyvedou. „Lidé si vybírají, co se jim hodí. Na to, co se nesplní, si ani nevzpomenou,“ vysvětlovala, proč lidé věří kartářkám, astrologům a podobným esoterikům. To ale odmítla jasnovidka Tereza Demeová, která se své profesi věnuje už 53 let.

„Doktor řekl ženě, že nikdy nebude mít děti. Přišla ke mně a já jsem jí řekla, že je na 1000 procent mít bude. A dnes má tři děti,“ popsala Demeová příklad ze své praxe. Doktor ji prý úplně zničil, dokonce za ním pak jasnovidka šla, abys si s ním promluvila. Navázala na ni i známá televizní kartářka Jolanda. „Máte strach, něco vás tíží, chcete znát, co přijde, ale bojíte se. Máte dvě tváře,“ věštila Klingenbergové a tím, že má zlomenou auru.

Psycholog Jeroným Klimeš ale poukázal na to, že slova o dvou tvářích platí úplně pro všechny protože každý se chová jinak na veřejnosti a jinak v soukromí. Klingenbergová doplnila, že ona sama se o astronomii dlouho zajímala, navštívila i místa jako Salem, ale nic magického nezažila ani nezjistila. „Ale nebyla jste u mě,“ odvětila jí Jolanda, čímž rozesmála všechny ve studiu. Jolanda pak také Jílkové prozradila, že má kamennou tvář a pak i skleněnou tvář – tedy jakousi citlivou tvář. „Všichni mě vnímají jako necitlivou kotelnici a semetriku. Ale já jsem citlivá,“ přitakávala jí moderátorka.

Radko Tobičík, místopředseda Astrologické společnosti ČR, kterému se na krku houpala lahvička s mrtvým hadem, argumentoval tím, že pro lidi jako on není nic neznámé. „Ale pro vědu platí, že co nemůže dokázat, to neexistuje,“ tvrdí. „A co by vám dokázalo, že astrologie nefunguje?“ zajímalo předsedu Ateistů ČR Petra Tomka,. „Nic,“ odpověděl mu astrolog. „Vidíte – a to je víra,“ vysvětloval Tomek.

Esoterici pak vysvětlovali, že některá znamení například mnohem častěji bourají v autě, což prokázaly statistiky ve světě i u nás. Týká se to prý beranů a býků. „Já jsem býk, co mám dělat?“ zajímalo Jílkovou. „Vám nic nehrozí,“ uklidňovala ji Jolanda.

Další astrolog vysvětloval, že astrologie ukazuje predispozice člověka, ale že je důležité, jak s nimi dotyčný naloží. „Moje horoskopy vycházejí na 60 až 90 procent. Ale horoskopy v časopisech na nula procent,“ vysvětloval. Teolog Jan Vinš dodal, že existuje celá kniha predikcí jménem Bible a že se i z ní něco splnilo, čímž pobavil publikum. 

Přítomné také zajímalo, jak mohou třeba televizní věštkyně něco předpovídat, když člověka nevidí a mluví s ním jen dvě vteřiny. „K předpovědi stačí hlas,“ vysvětluje Jolanda. Dalším prý stačí jen vibrace. „Vibrace, vidím obrazy, vzdálenost není důležitá,“ říká Regina. Například Jolandin pořad byl vysílán z Maďarska a i na tu dálku prý cítila spojení. Regina promluvila o tom, jak to chodí u ní. Člověk prý jen řekne jméno a věk, pak už ho zastaví, aby nemluvil, a čte si v jeho životě. Až pak mohou přijít na řadu otázky. „Vím, že něco lidé slyšet nechtějí. Ale já jsem krutě otevřená,“ tvrdí kartářka.

„Lidé odjakživa chodili ke kartářkám, chodili k cikánkám,“ připomněla Jolanda. Psycholog Klimeš ale upozornil na pojem „sebenaplňující proroctví“. Přidal příklad z praxe – kartářka předpověděla muži, že v určitou dobu zemře. Dotyčný byl tak ve stresu, že se nakonec oběsil. „Ale to se neříká,“ zděsila se Jolanda s tím, že informace o smrti jsou tabu. Lidé si ale podle Klimeše dokáží některé věci vsugerovat a tak se prostě stanou.

Demeové si posteskl,a že to má v životě těžké, protože ví všechno předem. „Mně se těžko žije. Předpověděla jsem smrt svého manžela měsíc dopředu," zavzpomínala. Přiznala ale, že v tu dobu už byl nemocný. 

Jeden z diváků poukázal na to, že lidé, kteří volají televizním věštcům, platí velké peníze. Tobičík ale poukázal na to, že je to jen 70 korun za minutu a že se za dvě minuty všechno dozví – a přitom zůstanou v anonymitě. Jenže jeden z diváků, který na takové lince pracoval, poukázal na to, že tito lidé čekají na spojení do studia i desítky minut. „Čekají 40 nebo 50 minut a zaplatí tisíce. To je okrádání diváků,“ zlobil se divák.

Ve studiu byla i jedna klientka Jolandy. „Měla jsem rakovinu, byla jsem na dně. Ona mi řekla: nebojte se ničeho. Řekla, že přijdu o pravé prso a kus střeva, ale že to zvládnu. A měla pravdu. Nestačí vám to? Stále nevěříte?“ divila se žena skeptikům. Podle Klimeše šlo ale o typické „empatické napojení“, kterého využívají i psychologové. Předseda Ateistů ČR Petr Tomek odvětil, že tohle je věštba, která se nedá reklamovat. Jinými slovy – ti, kteří si vyslechli stejnou předpověď, ale nepřežili, se nemůžou přihlásit.

Témata: kartářka Jolanda Máte slovo věštby