Herec z Četnických humoresek se po napadení učí znovu mluvit i číst! Útoční se trestu vyhne, prý byl nepříčený!

Ján Sedal 2

Autor: ČTK, stars24.cz

30. srpna 2018 9:36

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně v srpnu propustila po několikaměsíční hospitalizaci sedmdesátiletého herce Jána Sedala, který se v květnu v Brně stal obětí napadení. Mluvčí nemocnice Petra Veselá řekla, že pacient byl propuštěn do domácího ošetření. Více k jeho stavu neuvedla. Policie útočníka sice zajistila, ale potrestaný nebude. Podle mluvčího policie Pavla Švába státní zástupce trestní stíhání zastavil pro nepříčetnost obviněného.

Sedal byl v nemocnici od počátku května, lékaři ho propustili v srpnu. "Po hospitalizaci a úsilí našich zdravotníků byl propuštěn do domácího ošetření," uvedla Veselá. V jakém stavu Sedal byl, ale odmítla sdělit.

Herec byl po napadení v bezvědomí a podle záchranářů ve vážném stavu. Někdejší výrazný představitel HaDivadla podstoupil několik operací a poté byl už mimo ohrožení života.

Sedal zdaleka nemá vyhráno. Domů se jen tak nedostane. Přemístěn totiž byl do pražské Kliniky na Košíku – tedy léčebně dlouhodobě nemocných, kde je také neurorehabilitační klinika následné péče.

Herec se musí znovu učit mluvit, číst i počítat. „Pomáhají mu specialisté, v podstatě se po úrazu učí znovu číst a mluvit. Pomaličku se zlepšuje, bude to ale ještě spousta malých krůčků, než se nám zase vrátí,“ řekl pro Blesk Sedalův kamarád, režisér a herec Břetislav Rychlík.

Herce navštívil i náměstek brněnského primátora pro kulturu Matěj Hollan (Žít Brno). Herec se prý postupně zotavuje a vrací do života. „Je to pravda, začíná se znovu učit číst, počítat, mluvit. Dělá velké pokroky, je v dobré náladě, je z něj cítit velká energie. Bohužel s ohledem na závažnost úrazu hlavy potrvá jeho návrat zpět do plnohodnotného života měsíce,“ řekl Hollan.

Sedala útočník napadl ve Dvořákově ulici v centru Brna. Policie k tomu tehdy uvedla, že řeší incident dvou mužů, který vyústil ve fyzické napadení. Jeden z nich skončil v nemocnici, druhý ve vazbě a policie ho stíhala. Trestu ale unikne. "Státní zástupce zastavil trestní stíhání, protože obviněný nebyl v době činu pro nepříčetnost trestně odpovědný," uvedl Šváb.

Sedal se narodil v Bratislavě. Většinu herecké kariéry spojil s HaDivadlem v jeho nejslavnější "goldflamovské" éře, v době napadení už v angažmá nebyl. Spolupracoval i s jinými soubory. Objevil se asi ve třech desítkách filmů, například Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Díky za každé nové ráno, Hanele, Cesta z města nebo Alois Nebel. Hrál také v televizních seriálech, v posledních letech například Svět pod hlavou, Bohéma a Vzteklina.

Témata: Ján Sedal Brno Matěj Hollan