Poslední rozloučení s DJ Loutkou: Místo proslovů zněla taneční hudba, přišli i Řepka, Kristelová či Vladimir 518!

Michal Maudr alias DJ Loutka

Autor: ČTK, stars24.cz

29. srpna 2018 20:44

Klubová rytmická taneční hudba dnes ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích doprovodila na poslední cestě dýdžeje Michala Maudra, který vystupoval pod přezdívkou DJ Loutka. S jedním z nejznámějších českých dýdžejů se přišly rozloučit stovky jeho přátel a příznivců. Zcela zaplněná obřadní síň během obřadu připomínala spíše taneční party. Nad katafalkem se vznášela diskotéková koule a prostor u něho vyplnil modrý dýdžejský pult.

Maudr, výrazná osobnost tuzemské taneční klubové scény, si vzal život 18. srpna. Bylo mu 51 let. Poslední rozloučení s ním přilákalo rozdílné osobnosti jako například kontroverzního fotbalistu Tomáše Řepku s jeho přítelkyní Kateřinou Kristelovou, punkera Petra Hoška, dramaturga populárního festivalu Hrady CZ Viktora Součka nebo rapera a výtvarníka Vladimira 518. Přítomní se v slzách na konci obřadu s jedním z nejznámějších protagonistů české houseové scény rozloučili dlouhotrvajícím hlasitým aplausem.

Dnes večer se ještě koná rozlučková party ve smíchovském klubu Futurum, kde DJ Loutka začátkem 90. let vystupoval. Ve Futuru se uskuteční také finanční sbírka. Její výtěžek z rozlučkové party a následné sbírky bude použit nejen na pokrytí nákladů spojených se smutečním obřadem, ale i na pronájem místa spočinutí na Vinohradském hřbitově a vytvoření náhrobku ve tvaru vinylové desky.

"Ještě dlouho bude žít ve vzpomínkách desítek tisíc lidí několika generací, pro které zůstává legendou taneční klubové scény a synonymem slova DJ," uvedl organizátor rozlučkové akce Aleš Povr. "Hudbu miloval a dokázal prostřednictvím ní vyjádřit veškeré své emoce tak, jako v České republice nikdo jiný. A právě tato jeho schopnost ho brzy proslavila i v zahraničí," dodal.

Svému příteli přiletí z Amsterodamu zahrát i DJ Dimitri. "Nikdy nezapomenu na skvělé časy, které jsme spolu prožili v Praze a v Amsterdamu," napsal na facebook nizozemský dýdžej.

DJ Loutka výrazně přispěl k rozvoji elektronické hudby v Česku. Po revoluci začínal v legendárním klubu Bunkr, později vystupoval ve Futuru a klubu Roxy, kde pořádal známé klubové noci Shake. "Tisícům jsi zde zanechal krásné vzpomínky a hudební i lidské momenty, kterou nepůjdou nikdy zapomenout. Respekt a čest tvé památce. Děkujeme za vše," uvedl klub Roxy na svém facebookovém profilu.

Byl jedním ze zakladatelů pořadatelské houseové agentury Roxydust. Sestavil legendární kompilaci Housebox 1 pro vydavatelství Nextera a hrál také významnou roli v prvním houseovém uskupení v České republice s názvem ToMaMiv. Společně s DJ Trávou je DJ Loutka považován za nejznámějšího protagonistu české houseové scény. "Byl to DJ lidu, takový Karel Gott," vzpomínal na zesnulého jeho kolega DJ Pavel Bidlo, který si Loutkův odchod vysvětluje jako "zkrat".

Témata: Michal Maudr alias DJ Loutka sebevražda