Pohřeb českého vojáka Martina Marcina se všemi poctami. Obřad začal přeletem gripenů

Rotný Martin Marcin z 42. mechanizovaného praporu v Táboře zahynul při sebevražedném útoku v Afghánistánu. (5. srpna 2018)

Autor: ČTK, stars24.cz

14. srpna 2018 14:28

V Chomutově se dnes konal pohřeb Martina Marcina, prvního z trojice českých vojáků, kteří se 5. srpna stali obětí útoku sebevražedného atentátníka u afghánského Bagrámu. Smuteční obřad začal v poledne přeletem gripenů.

Před kostelem sv. Ignáce z Loyoly na náměstí 1. máje se shromáždilo asi 300 lidí. Mezi nimi byli Marcinovi přátelé i příbuzní, vojáci a další. Mnozí přinesli květiny nebo zapálili svíčky na pietním místě před kostelem. Mezi hosty smutečního obřadu byl i náčelník generálního štábu Aleš Opata, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO).

Před kostelem stála po celou dobu obřadu čestná stráž. Když vojáci vynášeli rakev, zazněla čestná salva. Pohřbu se na přání rodiny neúčastnila média. 

Na pomoc rodinám padlých vojáků vypsal Vojenský fond solidarity charitativní sbírku. Podle Jindřicha Pleschera z tiskového oddělení generálního štábu Češi poslali už šest milionů korun.

Pohřeb Kamila Beneše se bude konat ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, kde Beneš bydlel. Pohřeb třetího padlého, Patrika Štěpánka se uskuteční v pátek ve 13:00 v Plzni.

Témata: smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)