Platy státním zaměstnancům zvyšme, ale redukujme jejich počet

Peníze CZK, ilustrační fotografie 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

11. září 2017 11:34

Platy učitelů se od začátku listopadu zvýší o 15 procent, platy ostatních zaměstnanců ve státní správě o deset procent. Dnes se na tom shodla vládní koalice, oznámil na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dohodnuté zvýšení i jeho termín odpovídá požadavkům odborů. Na zvýšení prostředků pro vysoké školy se koalice zatím nedohodla, jednání budou pokračovat v dalších dnech, řekl novinářům vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

"Já jsem přišel se záměrem, abychom se dnes dohodli, že ke zvýšení platů dojde už od 1. listopadu, jsem rád, že se podařilo nakonec dohodnout patnáctiprocentní zvýšení pro učitele a desetiprocentní pro všechny zaměstnance. Je to důležité, protože ještě na začátku jednání koaliční strany nechtěly zvyšovat platy ostatním zaměstnancům a chtěly se soustředit jen na učitele, to bych pokládal za nespravedlivé," řekl Sobotka novinářům.

„Ministerstvo financí není schopno efektivně plánovat příjmy a výdaje státního rozpočtu. Například v minulém roce se ministerstvo seklo o 132 miliard korun, kdy místo plánovaného schodku 70 miliard korun skončil státní rozpočet v přebytku 62 miliard korun. Z tohoto pohledu je dnešní debata o realističnosti navyšování příjmů státního rozpočtu o 21 miliard korun na základě zlepšení odhadů budoucího vývoje ekonomiky poněkud úsměvná. Jediné, co se tímto krokem stane, je že budoucí ministr financí bude mít o něco těžší práci při řízení státního rozpočtu, protože v něm zůstane menší manévrovací prostor. Fakticky však v rozpočtu zůstanou velké rezervy a naplnění neambiciózního plánu se schodkem 50 miliard korun nebude obtížné. 

Většina dodatečně získaných příjmů státního rozpočtu se použije na platy státních zaměstnanců. Je však nutné upozornit, že počet státních zaměstnanců se zvyšuje, čímž se snižuje jejich produktivita. V takovéto situaci je navyšování platů fackou soukromému sektoru. Platy by se zvyšovat měly, ale pouze na základě redukce počtu státních zaměstnanců, elektronizace státní správy a růstu produktivity práce,“ okomentoval ekonom Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Štěpán Křeček.   

Témata: platy Mzdy CZK Bohuslav Sobotka Vláda ČR