Češi plánují odplatu v Afghánistánu! Nikdo nebude zabíjet české vojáky

Pietní ceremoniál při příletu ostatků tří českých vojáků padlých v Afghánistánu na pražském letišti v Ruzyni. (8. srpna 2018)

Autor: Jan Novák, stars24.cz

11. srpna 2018 3:09

Česká armáda chce přímo v Afghánistánu vypátrat a dopadnout strůjce sebevražedného útoku, při kterém minulý týden zemřeli tři čeští vojáci. Čeští kolegové padlých vojáků ze základny Bagrám se po útoku ještě nevrátili do společných hlídek, nikdo z nich se nechce předčasně vrátit domů.

Těla padlých ve středu dopravil armádní letoun do vlasti a příští týden se konají všechny tři pohřby. Do sbírky pro jejich rodiny již lidé poslali víc než čtyři miliony korun.

Trojice českých vojáků zahynula v neděli při útoku sebevražedného atentátníka, k němuž se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Náčelník generálního štábu české armády Aleš Opata dnes řekl České televizi (ČT), že armáda bude zjišťovat, kdo za přípravou atentátu stál. Podle něj to bude stát měsíce úsilí analytických a zpravodajských týmů. "Včetně našich koaličních partnerů, protože ta hrozba se netýká jen České republiky," doplnil.

Vyšetřování by mělo zjistit, kdo bombu sestrojil, kdo vybral sebevražedného atentátníka a kdo útok řídil. "Protože pro nás je zásadní, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu," řekl Opata. Viníky útoku, pokud budou dopadeni, by podle něj mohl čekat soud v Afghánistánu, je ale těžké předjímat, jak věc dopadne. Podle jeho informací všichni čeští vojáci v Bagrámu chtějí dokončit svou misi, dodal.

Od pondělka lidé posílají peníze do sbírky na pomoc rodinám padlých. Sbírka trvá do konce srpna a již nyní se v ní shromáždily více než čtyři miliony, řekla ČTK mluvčí generálního štábu armády Vlastimila Cyprisová. Ochota veřejnosti přispět je podle předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity Lenky Šmerdové známkou toho, že lidé vnímají armádu pozitivně. "Každý má právo na svůj názor, ale řekla bych i na základě toho výsledku, že těch, kteří armádě drží pěsti, je daleko více," uvedla.

Peníze mohou lidé posílat na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo dárcovskou SMS na číslo 87777. Její znění zadají podle toho, kolik peněz chtějí věnovat - DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90. Celková částka se pak jednorázově rozdělí rodinám padlých vojáků podle potřebnosti. Roli bude hrát například to, jestli jsou v rodině děti.

Pohřeb jednoho z padlých, Martina Marcina, bude v úterý ve 12:00 Chomutově. "Martin pocházel z Chomutova, narodil se zde a žil, než byl pracovně převelen k posádce do Tábora. Uvažoval i o tom, že se do Chomutova vrátí," řekla dnes ČTK Marcinova teta Martina Jírová. Obřad se podle Cyprisové uskuteční v kostele sv. Ignáce z Loyoly. Město také u kostela zřídilo pietní místo.

Pohřeb Kamila Beneše se bude konat ve čtvrtek 16. srpna v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku, kde Beneš bydlel. Smuteční obřad je naplánovaný od 10:00 v místním kostele, řekl již dříve ČTK starosta Tomáš Jirsa (ODS). "Po obřadu bude následovat pěší průvod na hřbitov," doplnil. Pohřeb třetího padlého Patrika Štěpánka bude podle ČT v pátek 17. srpna ve 13:00 v Plzni. "Půjdu na pohřby všech tří padlých vojáků," řekl Opata.

Všichni tři zemřelí sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Padli během pěší hlídky nedaleko afghánského Bagrámu. Čeští vojáci v Afghánistánu se po útoku dosud nevrátili do společných hlídek v okolí základny Bagrám, místo hlídkování plní jednotka jiné úkoly, uvádějí zástupci armády.

Ve čtvrtek mluvčí generálního štábu řekla ČTK, že česká jednotka je schopna se vrátit ke standardnímu režimu od pátku, záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu armádního generála Johna Nicholsona.

Témata: smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018) Afghanistán Čeští vojáci Armáda České Republiky