Tři zabití čeští vojáci jsou doma: In memoriam dostanou medaili Za hrdinství!

Pietní ceremoniál při příletu ostatků tří českých vojáků padlých v Afghánistánu na pražském letišti v Ruzyni. (8. srpna 2018) 13

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

8. srpna 2018 16:41

Těla tří českých vojáků zabitých v neděli Afghánistánu dnes armádní speciál dopravil do vlasti. Na letišti v Praze Ruzyni na ně čekaly rodiny i představitelé armády a státu včetně prezidenta Miloše Zemana, který padlé vyznamená medailí Za hrdinství. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) smrt vojáků nic nezmění na českém zapojení do boje proti terorismu.

Armádní speciál přistál v Praze krátce po 16:00, při letu nad českým územím ho doprovázely gripeny. Na letišti čestná stráž vyzvedla z letounů rakve zahalené českými vlajkami a hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal promluvil o ztrátě padlých vojáků a o tom, že obětovali svůj život při ochraně jiných. Následně smuteční kolona s těly padlých zamířila do Ústřední vojenské nemocnice, při průjezdu kolem sídla generálního štábu na Vítězném náměstí na ni čekalo přes 200 lidí, kteří vojákům tleskali.

Metnar po smutečním aktu novinářům řekl, že smrt tří vojáků nic nezmění na českém odhodlání dál bojovat proti terorismu. Oznámil rovněž, že se v řádu týdnů vypraví za českými vojáky do Afghánistánu.

Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun řekl, že na činnosti české armády v Afghánistánu se ani po zabití tří vojáků nic nemění. Podle něj se jednotka v Afghánistánu vrátí do standardního režimu poté, co se na několik dní po teroristickém útoku zaměřila na jiné úkoly.

Podle zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Vernera se čeští vojáci vrátí k běžné činnosti, tedy hlídkování v okolí základny Bagrám, nejpozději do pátku. Verner také řekl, že čeští vojáci při hlídce, během níž je napadl sebevražedný atentátník, nepochybili. ČTK po návratu z Afghánistánu řekl, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky.

Velitel jednotky Daniel Cekul po pietním přivítání novinářům řekl, že ostatní vojáci nesou ztrátu svých druhů ve zbrani navzdory smutku velice statečně. "Nejsou zlomeni, jsou odhodláni nadále plnit úkoly," řekl.

Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) Metnar v úterý povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, padlí vojáci dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Prezident Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství, uvedl dnes Hrad.

Památku padlých vojáků dnes v poledne připomnělo 8000 sirén, které se na 140 sekund rozezněly po celém Česku. V době příletu vojenského speciálu s těly padlých se rozezněly zvony katolických kostelů a chrámů v Praze. Rozhledna na pražském Petříně se dnes večer na památku padlých rozsvítí v barvách trikolory.

Témata: smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)