Otřesná svědectví od jezera, kde se utopily dvě děti: Rodiče prosili o pomoc. Ale protože byli Vietnamci, nikdo se s nimi nebavil

Skok do vody

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

3. srpna 2018 11:38

Praha – Jak jsme vás již informovali, v jezeře Lhota nedaleko Prahy se ve čtvrtek odpoledne utopili dva sedmiletí chlapci. Asi po dvou hodinách je ve vodě objevili potápěči. Svědci popsali otřesné detaily celého pátrání.

Zmizení chlapců nahlásily před 15:00 na tísňovou linku jejich matky. S pátráním pomáhali i psovodi, nebylo jasné, zda jsou děti ve vodě, nebo na břehu. Nakonec tělíčka chlapců objevili potápěči v jezeře. Svědci hovoří o naprostém selhání zaměstnanců areálu, kteří podle všeho pátrání po chlapcích ignorovali a k zoufalým matkám se nechovali právě příjemně. Důvodem prý bylo to, že ženy byly cizí národnosti.

Podle jedné ze svědkyň rodiče dlouho prosili o pomoc. „Nikdo jim nevěnoval pozornost, jelikož to byli cizinci. Matka běhala po pláži a důchodkyně, které seděly v takzvané kanceláři se jim vysmívaly a až po dlouhé době poprvé v rozhlase zaznělo, že se ztratili dva sedmiletí chlapci," popisuje pro Blesk dění u jezera svědkyně.

Podle návštěvníků trvalo celou půlhodinu, než se zaměstnanci informaci o ztracených dětech rozhlasem ohlásili. Nezazněly prý přitom ale žádné detaily, podle kterých by bylo možné chlapce identifikovat. „Ani nezmínili, že to byli chlapci vietnamského původů, to až o dost později, když prosili ostatní o pomoc," říká svědkyně.

Pomoci s pátráním chtěli prý i někteří návštěvnici, ženy z „kanceláře“ jim ale řekly, ať se starají o svoje věci. Maminky chlapců prý mezitím byly naprosto zoufalé a žádná pomoc nepřicházela. Zatímco jedna z matek běhala po pláži, jeden z příbuzných po dětech pátral po okolí. „V tu dobu plavčík neseděl tam, kde má, ale byl ve stínu, protože mu bylo vedro,“ popsala situaci svědkyně.

„Snažili se dovolat pomoci, ale protože byli Vietnamci, tak se s nimi vůbec nebavili a začali jim okamžitě tykat a mluvili s nimi jako s nějakým póvlem," odkazuje se Blesk na slova dvou svědkyní. Matka, která neuměla skoro plavat, nakonec prý jako jediná skočila do vody a hledala své děti.

Zaměstnanci areálu se o ženy údajně začali starat až po příjezdu policie. „I když je u vstupu do areálu napsáno, že koupání je na vlastní nebezpečí, tak areál je oplocený, vybírají vstupné, jak za auta, tak za vstup každé osoby, mají tam kancelář, mají tam zdravotníky a vlastně to vypadalo, jakože nechtějí obtěžovat návštěvníky, aby se hlavně nerozkřiklo, že se tam něco stalo," dodala svědkyně Eva.

Témata: utonutí děti