Hrozí muslimům v Česku nebezpečí? Lidé se bouří, vypuklo peklo v Teplicích!

Muslimské ženy v hidžábu a nikábu

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. srpna 2018 16:29

Policie v Teplicích musela v sobotu řešit konflikt několika lidí v Šanovském parku. Čtyřicetiletý muž tam verbálně napadl muslimku a její děti. Žena si zavolala na pomoc svého manžela. Policie po incidentu obvinila dva lidi. Na internetu se mezitím objevily dvě verze toho, co se vlastně stalo.

Na případ na sociálních sítích upozornila mladá teplická muslimka Eman Ghalebová. „O víkendu se stala věc, které jsem se nejvíc bála,“ uvedla s tím, že původně na věc nechtěla upozorňovat. „Dokonce i samotná muslimská komunita v Teplicích se bojí, aby to nevyvolalo ve společnosti další nepokoje a útoky, vysvětluje s tím, že nakonec vše zveřejnila poté, co se na internetu objevily ohledně incidentu nepravdivé a nebezpečné informace.

„V sobotu došlo v Teplicích k útoku na muslimku s manželem a dětmi, bylo na ně mířeno pistolí. Stalo se to v Šanovském parku, kde skupina lidí uspořádala akci ,,pojídání čuníka". Okolo nich prošla muslimka s dětmi a někdo z té skupiny zakřičel: ,Ty vole, muslimka!" Paní, která zde již dlouho žije, odpověděla česky a zavolala manžela, který přivolal policii. Jeden muž z té skupiny pak namířil na rodinu s dětmi pistolí, mezitím na místo přijela policie a případ se stále vyšetřuje,“ vysvětluje muslimka.

Svou verzi celé události mezitím také zveřejnila organizátorka akce nazvané „pojídání čuníka“. Podle ní konflikt vyprovokovala „muslimka s hidžábem a kočárkem“. Později prý přijeli další dva Arabové, kteří začali křičet na jejího postiženého syna. Navíc prý vyhrožovali násilím.

„Její informace jsou v rozporu s tím, jak o případu informuje policie. Ráda bych Vás proto požádala o to, abyste nepravdivé a neověřené informace dál nešířili. Stejně tak žádám i o to, abyste dál nešířili fotografie a video napadené rodiny a zbytečně je tak nevystavovali dalšímu riziku,“ upozornila Eman Ghalebová.

Podle vyšetřovatelé jeden z přítomných mužů ohrožoval muslimy plynovou pistolí. „Incident eskaloval poté, co na místo přijel manžel cizinky, která se cítila být napadena, a chtěl si okolnosti celého problému vyjasnit s mužem, který měl jeho manželce vyhrožovat. Konflikt vyvrcholil ve chvíli, kdy měl čtyřicetiletý muž, který ženu předtím verbálně napadl, vytáhnout svou plynovou pistoli, kterou prý natáhl a mířil s ní na manžela poškozené. Přitom mu měl vyhrožovat zabitím kvůli jeho náboženskému vyznání," uvedl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Kromě útočníka s pistolí byla obviněna čtyřiačtyřicetiletá žena. Obvinění jsou vyšetřováni na svobodě, hrozí jim až tři roky vězení.

„Nejen děti této rodiny zažívají šílené trauma a nemohou v noci spát. Také lidé z muslimské komunity se bojí a kolují mezi nimi zprávy, aby nepouštěli své ženy a děti ven. Prosím také politiky a média, aby přestali s šířením nenávisti a hoaxů. Už nejde jen o pouhé komentáře na FB. Oběťmi jsou nevinní lidé, kteří zde pracují a nemají žádný problém se společností. Opakovaně říkám, že Češi nejsou rasisti ani xenofobové. Nedám na to dopustit a odmítám kolektivní vinu vůči komukoliv,“ dodala ke kauze Eman Ghalebová.

Témata: Muslimové islám Teplice