Nejhorší víkend v roce se blíží! Pokud můžete, zůstaňte doma!

Dopravní kolaps v Praze

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. července 2018 14:31

Nadcházející víkend bude pro Českou republiku kritický. Podle dopravních expertů vypukne naprostý vrchol cestovní horečky a je nanejvýš jisté, že se po celé střední Evropě budou tvořit dlouhé kolony. Přispívá k tomu hned několik faktorů najednou.

Kdo chce zažít opravdové letní kolony na evropských dálnicích, tak tento víkend je podle BESIPu tím pravým. Čeká nás totiž letní vrchol cestovní horečky.

"Začínají totiž prázdniny v Bavorsku (12,5 mil. obyvatel) a Bádensku-Württenbersku (10,7 mil. obyvatel). Mezi tyto turisty se přidávají další vlny prázdninových cestovatelů z ostatních zemí a navíc se blíží konec prázdnin v severských zemích a části spolkových zemí v Německu. Situace na silnicích bude velmi náročná," tvrdí šéf BESIP Tomáš Neřold.

Na silnici ale nevyjedou pouze turisté. Kromě lidí, kteří míří na dovolenou k moři, se do prázdninového provozu připojí také fanoušci mířící na závod Formule 1 do Budapešti. 

"Silný provoz očekáváme na dálnici A2 vedoucí z Grazu do Vídně a A4 za Vídní u Fischamedu, kde se dálnice opravuje a je zúžená ze 3 jízdních pruhů na 2, a na zpáteční cestě v neděli u hraničního přechodu Nickeldorf," varuje Neřold.

Situace se navíc zkomplikuje kvůli uzavírkám v Chorvatsku, kde se opravuje povrch u jednotlivých úseků dálnice A3 vedoucí z Maďarska na Záhřeb.

"V místě se jezdí jedním zúženým jízdním pruhem v každém směru za snížené rychlosti 80 km/h a v letní dopravní špičce se zde tvoří kolony. Opravy na tomto místě skončí bohužel až 16. září," dodal Neřold.

Podle dopravních expertů bude situace kritická především v pátek od 13 do 20 hodin, v sobotu od 11 do 18 hodin a v neděli od 14 do 20 hodin. Kdo nemusí, neměl by v těchto dnech vyjížděj na delší cesty.

Témata: Lidé doprava auto dopravní zácpa