Krutý verdikt? Klienti H-Systemu se musí vystěhovat! Lidé se bouří, Zeman zasáhne!

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

24. července 2018 19:10

Družstvo Svatopluk musí vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy do měsíce od právní moci rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. Soud dnes rozhodnutí předal novinářům.

Správce chce podle dřívějšího vyjádření nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS dospěl k opačnému závěru.

Soudce NS Zdeněk Krčmář rozhodování připodobnil ke hledání "nejlepší z nejhorších variant". Předpokládá, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud. "Já očekávám, že při tom dlouholetém, osmnáctiletém martyriu, se žalovaný zřejmě nesmíří s tím, že NS bude tím, kdo má poslední slovo," řekl ČTK Krčmář.

Případná ústavní stížnost nemá sama o sobě odkladný účinek. Ústavní soud jej ale může stížnosti přiznat.

Výjimku z vystěhování by teoreticky mohli mít ti obyvatelé bytů, jejichž nájemní smlouvy byly uzavřené se souhlasem správce konkurzní podstaty. Krčmář také poukázal na to, že správce by mohl s obyvateli bytů uzavřít nové smlouvy.

Měsíční lhůta stanovená družstvu k vyklizení domů je podle Krčmáře delší, než vyžaduje zákon. K jejímu ještě výraznějšímu prodloužení už soud nenašel důvod. "Podle našeho názoru už nebyl důvod tu kauzu dále protahovat," uvedl Krčmář. Pokud družstvo domy nevyklidí, hrozí mu exekuce.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Klienti H-Systemu mají podle soudu vyklidit domy, odmítají to

Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze, řekli ČTK. Jde asi o 60 rodin. Správce Monsport rozhodnutí soudu přivítal, umožní vypořádat všechny věřitele H-Systemu rovným dílem. Lidi, kterých se vystěhování týká, lituje. Rozhodnutí NS kritizovali někteří politici včetně prezidenta Miloše Zemana.

"Podle našeho názoru už nebyl důvod tu kauzu dále protahovat," uvedl dnes na tiskové konferenci k vyhlášení rozsudku soudce NS Zdeněk Krčmář. Rozhodování připodobnil ke hledání "nejlepší z nejhorších variant". Pokud družstvo domy nevyklidí, hrozí mu exekuce. Krčmář předpokládá, že družstvo se ještě obrátí na Ústavní soud. "Já očekávám, že při tom dlouholetém, osmnáctiletém martyriu, se žalovaný zřejmě nesmíří s tím, že NS bude tím, kdo má poslední slovo," řekl ČTK Krčmář. Případná ústavní stížnost nemá sama o sobě odkladný účinek. Ústavní soud jej ale může stížnosti přiznat.

Zástupce družstva Martin Junek dnes nechtěl předjímat, jaké kroky Svatopluk učiní. Co nejdříve se chce spojit s brněnskou advokátní kanceláří Indra, Šebesta, Kincl, která družstvo zastupuje. Vystěhování ale považuje za nesmyslné. Obyvatelé bytů ČTK na místě řekli, že se odmítají odstěhovat. Na jiné bydlení nemají peníze, navíc jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se budou snažit bojovat všemi prostředky. Zazněly také názory, že se lidé obrátí s prosbou o pomoc na Pražský hrad.

Prezident Miloš Zeman míní, že rozsudek v kauze vyvolává společně s dalšími rozsudky vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. Chce se proto setkat s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem, uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Také premiér Andrej Babiš (ANO) a hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) dnes v souvislosti s případem hovořili o nespravedlnosti.

"Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD, a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému," citoval Ovčáček Zemana. Dodal, že prezident je připraven setkat se s Šámalem a "diskutovat na toto téma".

Témata: soudy kauza h-system Miloš Zeman