Blíží se zatmění Měsíce! Kdy a kde ho můžete pozorovat?

Zatmění měsíce 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

21. července 2018 6:38

Úplné zatmění Měsíce budou moci lidé pozorovat v pátek 27. července mezi 21:30 a 23:13.

Hvězdárna a planetárium Brno si pro návštěvníky připravila speciální program, například světelné instalace. Řekl to ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Jiná možnost je strávit zatmění z Brněnské přehrady na lodi. Tento jev bylo v Česku možné pozorovat zatím naposledy v roce 2011, příště se objeví až v roce 2029.

"Už několik let vždy v červenci pořádáme Měsíční noc a letos bude právě o zatmění Měsíce," uvedl Dušek. Hvězdárna připravila světelné instalace, které jev návštěvníkům vysvětlí. Zároveň si také budou moci na Kraví hoře zaplavat. Hvězdárna bude mít totiž zvláštní program i ve Sportovním a rekreačním areálu Kraví hora. "Koupaliště bude otevřeno, a dokonce bude nasvícené, takže lidé budou mít pocit, že plavou v měsíční vodě," řekl Dušek.

Koho neláká pohled z Kraví hory, může zatmění pozorovat například z Brněnské přehrady. Prodejna Sun sport zájemcům pronajme lodě a ti společně vyplují pozorovat zatmění z noční hladiny. Loď pro jednoho stojí 350 korun, loď pro dva 550. Pronajmout loď je možné prostřednictvím internetu.

Zatmění Měsíce nastává, když se Země ocitne přesně mezi Sluncem a Měsícem a její stín brání dopadu slunečních paprsků na povrch Měsíce. Při úplném, jinak řečeno středovém, zatmění stín dopadá na celý povrch Měsíce. Letošní zatmění potrvá hodinu a 43 minut.

Klid na Hvězdárně po tomto jevu ale nepotrvá dlouho. Již 12. srpna nabídne akci Noc padajících hvězd. Lidé budou moci po 22:00 pozorovat meteory z roje Perseid.

Témata: Zatmění měsíce Brno