Vražedný červen! Na moři se utopil každý šestý migrant!

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

6. července 2018 21:57

Lodě ve Středomoří za červen zachránily 3136 migrantů, při pokusu dostat se do Evropy přišlo o život 629 uprchlíků. Je to zhruba o polovinu víc než za stejné období v loňské roce, kdy bylo přitom z mořských vln či člunů vyzvednuto 23.524 lidí.

Pro migranty se stal letošní červen mimořádně smrtonosným měsícem. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se v průměru utopil každý šestý běženec. 

O významu zasahujících soukromých lodí svědčí fakt, že se od ledna do dubna letošního roku podílely podle mluvčí UNHCR Carlotty Samiové na 40 procentech záchranných operací, které končily vyloděním uprchlíků v italských přístavech. Týká se to i případů, kdy topící se migranty vyzvedly vojenské či obchodní lodě, které je pak předaly k převozu na evropskou pevninu plavidlům humanitárních organizací.

Ty ale začala blokovat zejména italská koaliční vláda, v níž má v migrační otázce hlavní slovo předseda protiimigrační strany Liga a ministr vnitra Matteo Salvini. Ten se nechal slyšet, že jeho cílem je migrační tok do Itálie zcela zastavit. Kvůli hrozbě přesměrování migrantů na Maltu se tamní úřady rovněž pustily do kladení byrokratických překážek humanitárním lodím, kterým je jedné po druhé znemožňováno operovat na moři.

Témata: uprchlíci