Tragédie v Česku! První mládě slona se narodilo mrtvé!

Zoo Lešná u Zlína, sloní výběh

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. července 2018 11:15

Očekávané mládě slona afrického se dnes ve zlínské zoologické zahradě narodilo mrtvé, byla to samička s porodní váhou 86 kilogramů. Mělo jít o první slůně africké narozené v Česku. Prvorodička, dvaadvacetiletá slonice Zola, je v pořádku, řekla ČTK mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. V ČR chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

První umělé oplodnění slonice africké v Česku se uskutečnilo na konci září 2016. Pro oplodnění bylo přivezeno zmražené semeno z francouzské zoo, pocházelo od divokého samce z Afriky. Březost slonic trvá 22 měsíců. "Samice slona afrického Zola krátce po půlnoci 1. července porodila. Porod proběhl bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev," uvedla mluvčí zoo.

Ošetřovatelé a veterináři se na porod pečlivě připravovali a chystali co nejlepší podmínky pro příchod mláděte. Vše konzultovali s nizozemskými kolegy, kteří mají s chovem slonů zkušenosti. Denně například kontrolovali hladinu hormonů, minerálních látek a vitaminů, které jsou důležité pro vývoj plodu a nastávající kojení. Hodnoty byly v pořádku, uvedla v polovině června zoo. "Několikaleté úsilí celého týmu chovatelů a veterinářů tak bohužel pro tentokrát nevyšlo. Sloni afričtí však stále znamenají budoucnost zlínské zoo. Teď budeme zpracovávat všechny informace a podklady," doplnila Bujáčková.

Zahrada chová tři slonice od roku 2003, vedení zoo zpočátku jejich rozmnožování neplánovalo. Samice Kálí, Zola a Ulu pocházejí z Afriky, žádná z nich dosud mládě neměla. Ošetřovatelé slonice na inseminaci připravovali dva roky, spolupracovali s odborníky ze zahraničí. Zola byla pro inseminaci vybrána jako první, neboť byla nejkontaktnější, uvedli už dříve zástupci zoo.

Témata: Sloni ZOO Zlín