Puma běhala kolem Zvole tři dny. Dítě mohlo být ideální kořist

Puma 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

1. července 2018 5:38

Pumu, která ve čtvrtek utekla ze zooparku ve Zvoli u Prahy, se podařilo dnes večer chytit. Lidem tak již nehrozí žádné nebezpečí, uvedl na webových stránkách obce starosta Miroslav Stoklasa.

"Před několika minutami se podařilo uprchlou pumu uspat a zajistit. Bude vrácena do svého výběhu, a proto ruším veškerá opatření a doporučení. Tím však nekončí snaha o ukončení činnosti zoo na katastru obce," uvedl starosta dnes večer na webu.

Pumu pomáhala hledat také specializovaná odchytová služba z Karlových Varů, kterou kontaktoval majitel zoo. Starosta od čtvrtka varoval obyvatele před hrozícím nebezpečím, upozorňoval například, že překážkou pro pumu není ani plot. Apeloval na rodiče, aby si hlídali své děti, které by se mohly stát snadnou kořistí pumy.

Ze zooparku utekla puma také loni v červenci. Podle ředitele zooparku Tomáše Machače poškodil tehdy neznámý pachatel v noci klec, ve které se puma nacházela.

Podle Stoklasy stojí stavby a kotce v zooparku nelegálně, chovatel ale má povolení k chovu zvířat. Stavební úřad loni Machačovi nařídil stavby odstranit, což neučinil. "Stavební úřad si pohrával s myšlenkou, že prodlouží lhůtu na odstranění o dva roky. Něčím to podmínkoval, chovatel nic z toho nesplnil. Na základě stížnosti na krajský úřad byl stavební úřad napomenut, že jedná nesprávně a že má přejít k odstranění těch staveb, že by zoo zanikla. Bohužel nic z toho se nestalo," řekl již dříve starosta.

Stoklasa na webu také uvedl, že v souvislosti s útěkem pumy vyzval majitele, aby jako vstřícný a preventivní krok přesunul všechny své kočkovité šelmy mimo katastr Zvole do odpovídajícího zařízení.

Témata: Zvěř - puma Praha