Svůj hlas odevzdala i 106letá žena z Kroměříže, volí pravidelně

Magdaléna Kytnerová (106) a starosta Kroměříže J. Němec

Autor: stars24.cz, ČTK

20. října 2017 16:37

Svůj hlas ve sněmovních volbách dnes odevzdala i stošestiletá Magdaléna Kytnerová z Kroměříže, která patří k nejstarším obyvatelům republiky.

Voleb se účastní pravidelně, bedlivě sleduje dění v zemi, uvedla. Seniorka ráda čte, dívá se na televizi a poslouchá rozhlas. "Sleduji zprávy i předvolební debaty," řekla dnes Kytnerová novinářům.

V průběhu let se volební preference seniorky měnily. "Jak je vidím mluvit a čtu, tak podle toho se rozhoduju. Oni se mezi sebou dohadují. Kdo je u toho, tak se má dobře, už ví, jak na to," řekla seniorka, která má ráda prezidenta Masaryka. "Ten byl aspoň férový," uvedla.

Podle jejího syna Václava Kytnera má seniorka své názory a nenechá si je vymluvit. "Sama se rozhoduje, samozřejmě se ptá, koho budeme volit my, debatujeme o tom, ale má svůj vyhraněný názor. Říká, že je potřeba změna," uvedl Kytner, podle kterého "je maminka generál".

Jeho maminka je na svůj věk velmi samostatná. "Sama se obleče, samozřejmě jídlo ji připravujeme," řekl Kytner. Seniorce stále chutná, ráda má zejména maso, lékem na žaludeční neduhy je podle ní trocha fernetu. Ven však již nechodí, problém jí dělají schody, proto sedává na balkoně.

Kytnerová se narodila 17. března 1911 v Rakousku, coby dítě se stala sirotkem. "Neměla to lehké. Ona má ale povahu, že nic nebere vážně, všechno bere s nadhledem a lehkostí," řekl Kytner.

Témata: volby 2017 Volby Kroměříž Magdaléna Kytnerová