Česko má vážný problém! Opilé a zdrogované děti stojí miliony, jejich počet roste!

Teenageři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. června 2018 10:04

V Česku se objevuje stále více dětí, které mají vážné problémy s alkoholem a drogami. Náklady na jejich léčbu vyjdou ročně na miliony korun!

Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejnila statistiku, která zasadí ránu rodičům. Náklady na léčbu dětí, které měly problémy s alkoholem či drogami, totiž stoupají.

Psychické problémy, které dětem a mládeži ve věku do 18 let způsobil alkohol a drogy, stály loni pojišťovnu více než 14,5 milionu korun. To je o 2,5 % více než v roce 2016.

Z velké části proto, že nezletilých opilců a narkomanů oproti roku 2016 výrazně přibylo. Loni jich bylo už 1 272, což je o 6,5 % více než v roce předchozím, kdy jich bylo 1 194.

Ve více než polovině případů, kdy loni děti a mládež skončili kvůli návykovým látkám v péči lékařů, byl podle pojišťovny příčinou problémů alkohol. Na dalších místech skončily marihuana a pervitin.

Alkohol a návykové látky jsou pro děti dostupnější než kdy dřív a i jejich hranice se posouvají. Zvyšující se statistika také souvisí se způsobem, kterým tráví volný čas.

To je kritické zejména o prázdninách, kdy mají děti výrazně více volného času, jsou mnohem méně pod dohledem dospělých a mají proto také mnohem více prostoru k různým nebezpečným experimentům.

Témata: dětské Děti Alkohol Drogy