Valorizace důchodů: Červen 2023 jako možný termín. O kolik penze porostou?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

23. ledna 2023 8:58

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v uplynulém týdnu avizoval, že i letos dojde v průběhu roku k valorizaci důchodů. Potvrdil to také v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi, kde naznačil, o kolik a kdy penze porostou.

Jurečka se o mimořádné valorizaci poprvé zmínil přesně před týdnem. Tehdy uvedl, že zatím není jasné, o kolik a kdy důchody kvůli inflaci vzrostou. Jasno o parametrech navýšení podle něj má být v únoru, což potvrdil i včera v televizním diskuzním pořadu.

"Český statistický úřad 10. února zveřejní, jaká byla inflace za leden. Je potřeba se popasovat s přepočtem a dopady – končil úsporný tarif, nastupuje zastropování, zároveň u potravin máme nárůst cen poměrně vysoký," poznamenal předseda lidovců.

Vicepremiér nastínil svůj odhad, že penze v průměru porostou o 700 až 1000 korun. "Mimořádná valorizace by mohla nastat už v červnu," dodal. Dříve připouštěl i červencový termín.

Mimořádně vláda penze zvedá tehdy, pokud růst cen za sledované období od posledního přidání přesáhl pět procent. Při takové valorizaci se navyšuje zásluhový díl penzí, v němž se odráží výše odvodů z výdělků, odpracované roky a od letoška také počet potomků. Za vychované dítě se vyplácí bonus 500 korun. Dostává ho ten z rodičů, který převážně pečoval. Jsou to většinou ženy.

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo práce a soc. věcí