Důchody 2023: Jurečka se kvůli výši penzí opřel do Babiše

Marian Jurečka

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

20. ledna 2023 9:22

Pravomoc prezidenta ohledně stanovování výše důchodů je sice v podstatě nulová, přesto se penze staly tématem předvolební kampaně. Voličům o jejich možném snížení psal expremiér a finalista prezidentské volby Andrej Babiš (ANO). Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se nejprve ohradil, v těchto dnech pak oznámil, že se chystá další valorizace.

Na Babišův novoroční email upozornil minulý týden ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), v jehož gesci jsou důchody. Babiš v textu uvedl, že "je veřejným tajemstvím, že vláda Petra Fialy chystá po prezidentských volbách brutální utahování opasků". Mimo jiné zmínil snižování penzí.

Podle předsedy lidovců šlo o e-mail plný lží. "Že se chystáme snížit penze? To je ale blbost! Důchody jsou ze zákona pravidelně valorizovány. Jen za minulý rok jsme je zvýšili v průměru o 2 500 korun a letos od ledna znovu o asi 890 korun," napsal v úterý 10. ledna na twitteru.

V probíhajícím týdnu pak Jurečka sdělil novinářům, že také letos kvůli inflaci mimořádně vzrostou penze, zřejmě minimálně o 750 korun u průměrného starobního důchodu (výši toho vašeho si můžete spočítat díky naší kalkulačce). Přesné parametry valorizace bude ministerstvo práce a sociálních věcí znát v únoru.

Vicepremiér dále uvedl, že není ochoten připustit debatu o případném seškrtání výchovného, které navrhla Národní ekonomická rada vlády (NERV). Výchovné se vyplácí teprve od ledna, jde o 500 korun navíc pro jednoho z rodičů za vychované dítě.

Témata: důchody Marian Jurečka (KDU-ČSL) Andrej Babiš