Horní Bludovice uspořádaly vedle voleb i referendum. Jak lidí rozhodli o stavbě závodu?

Lidé volí v prezidentských volbách.

Autor: ČTK

15. ledna 2023 11:32

Obyvatelé Horních Bludovic na Karvinsku se v referendu postavili proti výstavbě závodu na zpracování plastových výrobků pro farmaceutický průmysl, který chce v obci vybudovat společnost Vinamet. Rozhodli o tom, že obec by měla učinit veškeré možné kroky, aby stavbě zabránila.

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina hlasujících a současně minimálně 25 procent všech oprávněných voličů.

Z celkového počtu 2037 oprávněných voličů se referenda účastnilo 64,9 procenta. Z hlasujících si 71,26 procenta přálo, aby obec zabránila výstavbě továrny. Pro tuto variantu hlasovalo 942 lidí, tedy 46,24 procenta z celkového počtu oprávněných osob. Vyplývá to ze zápisu o výsledku hlasování, který obec zveřejnila na svých webových stránkách.

Radnice má nyní dvě možnosti, jak postupovat. Kvůli zamítnutí změny územního plánu se může podle starosty obrátit na soud nebo odstranit chyby, které mu krajský úřad vytýkal a pokusit se územní plán změnit znovu. Podle starosty stále není rozhodnuto, protože vedení obce čekalo i na výsledek referenda a dalším postupem se tak nyní bude zabývat rada i zastupitelstvo.

Témata: Moravskoslezský kraj Volby