Kolik budou kvůli ptačí chřipce stát vejce? Dražší mají být až do Velikonoc

Vejce

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. ledna 2023 15:50

Potraviny výrazně zdražovaly vinou inflace již v minulém roce, u ceny vajec se nyní očekává další růst v souvislosti se šířením ptačí chřipky v Česku. Velkou ranou pro tuzemskou produkci je především probíhající likvidace velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bude usmrceno více než 700 tisíc slepic.

Aktuálně se cena za jedno slepičí vejce pohybuje kolem šesti korun. Podle tabulky průměrných spotřebitelských cen Českého statistického úřadu zaplatili lidé v prosinci za balení deseti vajec o 23 korun více než v lednu 2022, konkrétně 59 místo 36 Kč.

Drůbežářská unie již upozornila, že zákazníci musí kvůli výpadku způsobenému likvidací chovu na Tachovsku, jehož obnova zabere minimálně pár měsíců, počítat s dalším růstem ceny. Její zástupci ovšem nebyli moc konkrétní.

Podle agrárního analytika Petra Havla je reálné zdražení o korunu za kus. "To znamená, že sedm korun za vajíčko nebude asi nic, co by bylo výjimečné, naopak to bude běžné," sdělil serveru iDnes.cz. Za balení deseti vajec tak zřejmě lidé výhledově zaplatí 70 korun.

Se zdražením o korunu počítá i Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR. Pro web Aktuálně.cz dodal, že produkci z Brodu nad Tichou není možné okamžitě nahradit, zvlášť když se ptačí chřipka šíří i jinde v Evropě. Nárůst cen se tak podle něj může protáhnout až do Velikonoc, které letos připadají na začátek dubna.

Témata: Vejce