Ptačí chřipka v Česku: Na Tachovsku budou muset usmrtit přes 700 tisíc nosnic

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

4. ledna 2023 12:00

Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se virus ptačí chřipky šíří i do dalších částí chovu. Zlikvidovat tak bude nutné všech téměř 750.000 nosnic chovaných ve třech samostatných halách. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá v úterý ČTK řekla, že všechny slepice v areálu firmy představují 15 procent slepic v ČR.

"Ve velkochovu nosnic v obci Brod nad Tichou na Tachovsku se ptačí chřipka rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny. SVS proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo cca 750 000. Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, bude proto velmi důležitá spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. SVS zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho likvidace celého chovu potrvá.

Původně se hovořilo o tom, že v chovu bude utraceno 120.000 slepic v oddělené polovině haly číslo dvě, kde se virus prokázal poprvé na konci prosince. V pondělí ale testy potvrdily nákazu i v druhé části haly a veterináři rozhodli o utracení všech 220.000 slepic z celé haly, "Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství," konstatoval Vorlíček. Nákazová situace je podle něj v Česku velmi vážná. "Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje," řekl. Další ohnisko se našlo v malochovu drůbeže v okrese Uherské Hradiště.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na twitteru uvedl, že vybíjení všech 750.000 slepic je náročný zásah. "Jde o náročný zásah, který ovšem na místě veterinární správa ve spolupráci s hasiči zvládá. Situaci máme pod kontrolou," napsal.

Ve středu začala v Brodu likvidace nosnic z první části haly. Odpoledne začalo do utěsněné haly napouštění oxidu uhličitého, kterým se drůbež usmrcuje. Plyn působil v hale přes noc, od dnešního rána se hala odvětrává. Až klesnou koncentrace plynu, začne postupné odvážení utracené drůbeže. Koncentrace oxidu uhličitého měří hasičská laboratoř v Třemošné. "Až budeme mít jistou, že je hala dostatečně odvětraná, bude bezpečné vstoupit dovnitř a začít vynášet kadáver," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Během dneška by se měl oxid uhličitý napustit i do druhé poloviny haly, kterou hasiči v úterý rovněž utěsnili. Celkem museli v celé třípodlažní hale zalepit kolem 200 průduchů.

Usmrcená drůbež se odváží do kafilerie na Klatovsku. Její kapacita je ale 80 až 100 tun denně. Ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý ČTK řekl, že v hale, kde se s utrácením začalo, je 360 až 400 tun drůbeže. Kromě utracených nosnic se likvidují ve spalovnách a v dalších zařízeních také miliony vajec z celého chovu.

Témata: ptačí chřipka Ptactvo