Ptačí chřipka se dál šíří Českem. Potvrdila se v chovu na Frýdecko-Místecku

Ptáci, zvířata, ilustrační foto.

Autor: ČTK

29. prosince 2022 14:24

V malochovu slepic v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku se objevila ptačí chřipka. V chovu bylo devět slepic, šest jich 23. prosince náhle uhynulo. Zbývající tři měly příznaky nemoci a o vánočních svátcích byly utraceny. ČTK to dnes sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Jde o osmnácté letošní ohnisko ptačí chřipky v Česku, od začátku prosince o osmé.

Od 14. prosince platí v České republice zákaz venkovního chovu drůbeže. Důvodem je rostoucí počet ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky.

Majer uvedl, že vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha dnes u slepic v Kunčicích pod Ondřejníkem potvrdilo výskyt ptačí chřipky H5N1. "Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření," uvedl Majer.

Od začátku letošního prosince se v Česku potvrdilo osm ohnisek nemoci, sedm v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen na výkrm. Ve všech případech šlo o vysoce patogenní variantu subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Prvním bylo ohnisko ve Frahelži na Jindřichohradecku, kde postupně uhynulo 7000 kachen a dalších 15.000 museli utratit. Zdrojem nákazy byli volně žijící vodní ptáci.

Chovatelé v ochranných pásmech a pásmech dozoru musí sledovat chovy a případnou nemocnost nebo úhyny drůbeže hned hlásit na krizovou linku. Používat mají například i dezinfekci při vstupu a odcházení z chovů.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) minulý týden uvedl, že Evropa už déle než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 50 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila. Bilance utracených ptáků navíc nezahrnuje preventivní vybíjení zdravých zvířat v okolí ohnisek nákazy.

Od loňského října do letošního září se virus ptačí chřipky vyskytl v 37 evropských zemích. Rozšířil se už také do Severní Ameriky a objevil se i v Ekvádoru, který začátkem prosince aktivoval plán na ochranu volně žijících ptáků na Galapágách.

Témata: ptačí chřipka Ptactvo