Minimální mzda 2023: Vláda rozhodla o jejím růstu. Kolik bude činit od ledna?

CZK

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. prosince 2022 9:59

Pouhých deset dní před začátkem nového kalendářního roku rozhodla vláda o parametrech růstu minimální mzdy. Nejnižší možný výdělek se od ledna zvedne o více než tisícovku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě informovalo, že podle jeho návrhu se minimální mzda zvýší o 1100 korun. Měsíčně by tak neměl nikdo pracující na plný úvazek brát méně než 17 300 korun. Došlo také k úpravě nejvyššího a nejnižšího stupně zaručené mzdy.

Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nová výše minimální mzdy kompromisem, který vzešel z jednání se zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů.

"Navýšení minimální mzdy musíme nastavit obezřetně. Je důležité, aby firmy dokázaly zaplatit své zaměstnance a nezačaly kvůli dalším nákladům propouštět. Prioritou je pro nás míra nezaměstnanosti, která se v Česku stále drží na nejnižší úrovni v celé EU," poznamenal.

"Chceme především ochránit zaměstnance a zajistit jim jistotu adekvátního nejnižšího možného příjmu za odvedenou práci. Víme, jaká je situace a že prakticky všechny ceny rostou, proto vnímáme, že je na místě zvýšit i tuto částku," dodal předseda lidovců.

Témata: Minimální mzda Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vláda ČR Ministerstvo práce a soc. věcí