Minimální mzda: O kolik poroste? Netrpělivé odbory zkritizovaly vládu

CZK

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. prosince 2022 11:21

Růst minimální mzdy je potřeba vyřešit do konce roku, od ledna by se totiž měla zvednout. Počítá s tím ministerstvo práce a sociálních věcí, ale také odbory. Jejich zástupci dali jasně najevo svou nespokojenost s otálením vlády v této věci.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)před časem informoval o přípravě návrhu na zvýšení minimální mzdy o 1100 korun na 17 300 Kč. "Vycházíme z prognózy, podle které by průměrná mzda v příštím roce měla vzrůst o 5,3 %. Minimální mzda tak dosáhne 41 % průměrné mzdy," vysvětlil na twitteru.

Z návrhu vyplývá, že by také došlo ke zamrazení zaručené mzdy. "Vyhovujeme tedy striktně znění zákona a u zaručené mzdy zvyšujeme pouze první a osmou skupinu. Jde o kompromis, který je přijatelný také pro zaměstnavatele," dodal Jurečka. 

Odboráři však podrobili vládu kritice na včerejší tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Vadí jim, že definitivní rozhodnutí dosud nepadlo. 

Nesouhlasí ani s navrhovaným růstem nejnižšího výdělku o 1100 korun a dál požadují přidání o 2000 korun. Jsou také proti plánu nezvedat šest z osmi stupňů zaručené mzdy.

Témata: Minimální mzda Odbory Vláda ČR CZK