V Česku se prodávala jedovatá jablka! Nemáte je doma i vy?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. června 2018 16:01 | Aktualizováno: 21. června 2018 20:39

Inspektoři odhalili jablka z Polska, která obsahovala nebezpečné množství pesticidů. Od začátku roku je to už několikátý případ. Jablka se podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce prodávala v obchodě značky Albert.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v tržní síti další případ jablek z Polska s nadlimitním obsahem pesticidů. V letošním roce se jedná již o celkově čtvrtý případ zjištění tohoto druhu u jablek polského původu," uvedla inspekce.

Výsledky z laboratoře potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v šarži nebalených jablek odrůdy Gala, označení šarže V805223456, země původu: Polsko, kterou inspektoři odebrali u prodejce AHOLD Czech Republic.

Jablka podle inspekce obsahovala rezidua pesticidu chlorpyrifos v množství 0,20 mg/kg, což je dvacetinásobek maximálního povoleného limitu, který dle předpisů činí 0,01 mg/kg.

Nebezpečná jablka se prodávala v obchodě v Novém Jičíně. Pokud jste zakoupily tuto šarži ovoce v tomto konkrétním obchodě, může být jeho konzumace nebezpečná."Zákazníkům se velice omlouváme. Zmíněnou šarži i ostatní jablka od tohoto dodavatele jsme okamžitě stáhli z prodeje. K pochybení došlo na straně dodavatele, se kterým jednáme, a zároveň jsme sami nechali tento produkt testovat. V našich obchodech nabízíme zákazníkům široký sortiment jablek, který i přes loňskou neúrodu z převážné většiny zajišťují naši dlouholetí obchodní partneři z Česka", sdělila serveru stars24.cz tisková mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert.

Témata: Ovoce státní potravinářská inspekce