Ledovka zavinila spoušť na D6: Desítky zraněných po nehodách na Lounsku

Záchranná služba, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

19. prosince 2022 21:35

Dnešní nehody na dálnici D6 u Lubence na Lounsku si vyžádaly okolo 40 zraněných, z toho zřejmě pět osob utrpělo zranění vážná. ČTK to řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Dálnice zůstává uzavřená v obou směrech, na Prahu i na Karlovy Vary. Srazilo se tam 14 vozidel, mezi nimi dva autobusy a dvě nákladní auta, řekla ČTK mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Ústecký kraj se podle záchranářů proměnil v ledovku, k desítkám událostí vyjíždějí od odpoledne zdravotníci, policisté a hasiči.

"Máme tam hlášených sedm nehod, ale zatím není jasné, zda do sebe auta narazila postupně, nebo se tam stalo několik jednotlivých nehod," uvedla Gazdošová. Řekla, že se auta srazila na tříkilometrovém úseku. Na místě zasahují záchranáři z Ústeckého, Karlovarského, Plzeňského a Středočeského kraje. Dva zraněné transportoval do nemocnice vrtulník. "Jsou posílené hlídky nejen dopravní, ale také pořádkové policie," doplnila mluvčí.

Záchranáři vyjíždějí jak k dopravním nehodám, tak ke zraněním způsobených pádem na kluzkých chodnících. Lidé utrpěli zlomeniny, pohmožděniny i úrazy hlavy, uvedl Voleník. Podobných výjezdů bylo zhruba 60. Podle něj by lidé neměli vycházet ani nikam jezdit. Umožní tím plynulé zásahy jednotkám integrovaného záchranného systému.

Hasiči vyjeli k 13 dopravním nehodám. "Hasiči při příjezdu zajistí místo nehody, poskytují pomoc zraněným osobám, provádějí protipožární opatření, úklid vozovky a další činnosti potřebné k likvidaci události," řekl ČTK mluvčí krajského hasičského sboru Milan Tabi. Policie podle Gazdošové vyjela také k několika desítkám nehod. Havárie jsou hlášené ve všech okresech v regionu.

Kvůli ledovce a silnému mrazu vydali meteorologové výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pro Ústecký kraj a části Karlovarského a Libereckého kraje. Platí do půlnoci. O stupeň nižší výstraha před ledovkou platí ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech.

Témata: Dopravní nehody Záchranná služba Policie ČR Dálnice D6