Bramborový salát oproti loňsku výrazně podraží. Jaké jsou důvody?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. prosince 2022 17:57

Vánoce jsou už opravdu za rohem, v Česku k nim na stole neodmyslitelně patří kapr s bramborovým salátem. Oblíbený pokrm se lidem oproti dřívějšku prodraží. O kolik více než loni zaplatíme za přílohu k rybě?

Často se vedou debaty o tom, co vlastně patří do bramborového salátu. Bez ohledu na to, co do něj dáváte, je ovšem zřejmé, že letos se oproti loňsku prodraží. 

Ekonom Lukáš Kovanda už koncem října avizoval v jednom ze svých komentářů, že meziročně zdraží o více než 40 procent. Důvody jsou dva - meziročně slabší úroda brambor a energetická drahota.

"I tak však při zohlednění určité úrovně kvality vyjde po domácku připravovaný bramborový salát znatelně levněji než salát kupovaný, který samozřejmě meziročně také značně zdražuje, leckdy i kolem 50 až 60 procent," poznamenal odborník.

Podle Kovandy nezdražily jen brambory, ale také další ingredience, například vejce. "Dražší než loni jsou také další položky potřebné pro jeho výrobu, jako je mrkev, celer nebo cibule, majonéza nebo hořčice," dodal.

Témata: Brambory jídlo