Důchody o svátcích: Jak změní Vánoce a Nový rok výplatní termíny?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

11. prosince 2022 17:20

Stejně jako každý rok i v tom nadcházejícím státní svátky mírně posunou termíny výplaty důchodů. Přelom roku a přidělení finančních prostředků pro výplatu důchodů v roce 2023 ovlivní posun lednových splatností bezhotovostní výplaty důchodů. V průběhu příštího roku se splatnost výplat posune celkem desetkrát.

Letošní vánoční svátky mírně posunou termín výplaty starobních, invalidních a pozůstalostních (vdovských, vdoveckých a sirotčích) důchodů. Důchody, které mají být vyplaceny na Štědrý den, tedy v sobotu 24. 12. 2022, budou vyplaceny v pátek 23. 12. 2022.

Klienti České správy sociálního zabezpečení, kteří dostávají výplatu důchodu bezhotovostně na své účty vždy 2. den v měsíci, budou mít lednovou výplatu připsanou na svých účtech dne 3. ledna 2023 (ve výjimečných případech až následující pracovní den, tj. dne 4. ledna 2023). Klienti, kteří dostávají důchody na účet vždy 4. a 6. den v měsíci, již obdrží lednovou splátku v řádném termínu.

Jde o mimořádné opatření související s tím, že finanční prostředky určené na výplaty důchodů v roce 2023 může ČSSZ čerpat až dnem 2. 1. 2023. V dalších měsících již bude ČSSZ zajišťovat výplatu důchodu běžným způsobem a klienti s výplatním termínem stanoveným na 2. den v měsíci budou mít nejpozději tento den výplatu důchodu na svých osobních účtech.

Témata: důchody čssz