Bratři Okamurovi se po smrti tatínka zlobí: Že se o něj Tomio nestaral? Vždyť to není pravda!

Hayato Okamura 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

20. června 2018 17:26

Rodinu Okamurových zasáhla smutná zpráva. Tatínek Hayata, Tomia a Osamu Okamurových, který žil v Japonsku, zemřel. Oznámil to nejstarší z bratrů. Bulvární média se zprávy ihned chytila a udělala z toho senzaci - a to se bratrům příliš nelíbí.

Hayato se na sociálních sítích svěřil, že si pobyt v Japonsku kvůli tatínkovu vážném stavu o týden prodloužil. „A bylo to dobře, protože tatínek dnes odpoledne zemřel a já i nejmladší bratr Osamu jsme mu mohli být přitom zcela nablízku, drželi jsme ho za ruce,“ přiznal zdrcený Hayato Okamura.

Přidal také něco málo o jeho rodině. „Náš tatínek pocházel z početné venkovské rodiny, z horské oblasti prefektury Niigata, která leží při Japonském moři na západě středního Honšú. Oblast je známá velkým množstvím sněhu v zimě, pěstováním rýže, o níž se říká, že je nejlepší v zemi, a také dobrým saké. Tatínek byl čtvrtý ze 6 sourozenců, měl 3 starší bratry, mladšího bratra a nejmladší sestru - tetu Kinuko. Jeho maminka, naše japonská babička Shima, která prožila svůj život jako prostá a pracovitá venkovská žena, se dožila požehnaného věku 99 let,“ uvedl nejstarší z bratří Okamurových.

Hayato také uvedl, že velkou oporou jeho zesnulého tatínka byl jeho o 2 roky mladší bratr Matsugoró, s nímž měl už od dětství zvlášť blízký vztah. „Strýček Matsugoró - věřící buddhista - nás syny poprosil, abychom mu podle starého zvyku darovali po kremaci tatínkovu ,,bunkotsu" (,,oddělenou kost"). Vezme si tak svého bratra v malé urně s sebou domů do jeho rodných hor. Strýc mi řekl, že až umře on, dají jeho děti jeho a tatínkovy kosti do hrobu společně, aby mohli zůstat spolu,“ vyprávěl dojemný příběh Okamura.

Matsuo se jako jediný ze sourozenců vydal v 18 letech studovat do hlavního města. „Vystudoval v Tokiu univerzitu a jako doktorand sociologie pak pobýval uprostřed 60.let také v Evropě. S naší maminkou Helenou si nejprve začal psát (papírové) dopisy v angličtině. Když pak tatínek přijel z tehdejšího Západního Německa do Prahy, rodiče se setkali tváří v tvář,“ popisoval.

Hayato dodal, že v Tokiu zůstane ještě několik dní až do japonského smutečního obřadu. „Později se pak chystáme pochovat urnu s tatínkovým popelem - podle jeho přání - do hrobu na pražském Vinohradském hřbitově, kde už několik let odpočívá naše maminka - životní láska jeho mladých let,“ doplnil.

Fakt, že Hayato ve svém popisu zmínil nejmladšího bratra Osamu a ne prostředního a nejznámějšího Tomia, ale vedl k tomu, že bulvární média začala do rodiny šťouchat a psát, že Tomio Okamura se o tatínka nestaral. A přestože mezi bratry Okamurovými existují velké názorové rozpory, Hayato a Osamu se Tomia okamžitě zastali. 

Osamu na svém facebookovém profilu ihned vyvracel bulvádní titulky o tom, že se Tomio o tatínka nezajímal a že u něj nebyl. „Bohužel jde o vzorový případ, jak se dá s informací snadno manipulovat,“ zlobí se. Uznává sice, že Hayato o Tomiovi ve svém příspěvku přímo nepíše, ale dodal, že to byl právě Tomio, kdo v době tatínkovy nemoci pomáhal možná nejvíc ze všech a s velkým nasazením. „Byl v Japonsku se o tatínka starat jen týden přede mnou a dva týdny před tím, než dorazil bratr Hayato, byli jsme takto domluveni. A samozřejmě už je nyní i na cestě za námi na pohřeb,“ uvádí věci na pravou míru Osamu.

„Omlouvám se za osobní post, ale velmi se mě dotýká fakt, že v jednom z mála momentů, kdy naše komplikovaná rodina opravdu drží chvíli pospolu a vzájemně si pomáháme, tak se česká bulvární média chovají takto nevkusně. Tím více si vážím práce dobrých novinářů, kteří přistupují ke své profesi zodpovědně,“ doplnil.

A podobně se vyjádřil i Hayato. „Dostal jsem zprávu, že si někdo moje slova mylně vyložil tak, že můj bratr Tomio našemu tatínkovi nepomáhal. Jak jsem se už opakovaně v minulosti vyjádřil, podporovali jsme rodiče vždy ,,spojenými silami", tedy opravdu společně. Tomio sice teď v Tokiu není, ale navštívil tatínka začátkem měsíce a samozřejmě se také chystá přiletět na jeho pohřeb,“ napsal na facebooku.

Témata: Tomio Okamura Hayato Okamura Osamu Okamura