Zemětřesení na Chebsku: Jakou sílu podle odborníků mělo?

Seismograf, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. prosince 2022 8:38

Česko nepatří k zemím, kde by docházelo k ničivým zemětřesením, zvlášť na západě Čech ale přístroje občas otřesy zaznamenají. Naposledy včera, kdy se otřásla země na Chebsku.

Podle upřesněných dat Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR mělo čtvrteční mírné zemětřesení sílu 3,1 stupně. Zatím není jasné, zdali šlo o jednotlivý otřes, nebo začátek zemětřesného roje. Epicentrum bylo podle seismologů v hloubce asi 7,7 kilometru pod zemí a asi dva kilometry od Lubů u Chebu. Otřesy cítili lidé i na Sokolovsku.

Oblast na pomezí severu Chebska patří mezi nejvýznamnější zemětřesné oblasti ve střední Evropě. Je charakteristická právě takzvanými zemětřesnými roji.

Během nich jsou v průběhu několika dní až měsíců zaznamenány tisíce slabších otřesů, na Chebsku se roje vyskytují pravidelně v několikaletých intervalech. Díky postupnému uvolňování energie ale jen výjimečně otřesy způsobují větší škody. Pokud ano, jedná se hlavně o prasklé zdi.

Oblast západních Čech pamatuje i nejsilnější zemětřesení za posledních sto let, kdy v prosinci roku 1985 zaznamenaly přístroje o síle 4,6 stupně Richterovy škály.

Témata: Zemětřesení Česko Zemětřesení