Minimální mzda: Kolik činí momentálně a o kolik se má zvednout?

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. prosince 2022 14:40

Češi v poslední době čelí poměrně dramatickému zdražování. I proto by se zřejmě měla zvyšovat minimální mzda. Kolik činí momentálně a o kolik se má zvednout?

Minimální mzda se naposledy zvyšovala 1. ledna 2022 o tisícikorunu na 16 200 korun, resp. o 5,90 Kč za hodinu na 96,40 Kč. Vyplývá to z informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). 

Podle návrhu úřadu o kterém informoval server novinky.cz, by v lednu měla opět vzrůst, tentokrát o 1100 korun na 17 300 korun hrubého měsíčně. Dnes se k návrhu mají vyjádřit odbory i zaměstnavatelé.

Ekonom Lukáš Kovanda ve svém komentáři konstatoval, že minimální mzda by tak vzrostla o 6,8 procenta. "Jedná se o přílišné navýšení. V současné době rapidní inflace by mělo být navýšení minimální mzdy spíše symbolické, například o 400 korun," vyjádřil svůj názor.

"Navyšování mezd a platů v minulých letech citelně přispělo k vytvoření inflačních tlaků. S růstem minimální mzdy stoupají také mzdy zaručené, takže se z popudu státu zvedá celková výdělková úroveň v ekonomice, což je z definice inflační," dodal Kovanda.

Témata: Minimální mzda Ministerstvo práce a soc. věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)