Český astronaut Aleš Svoboda: První slova poté, co si ho vybrala ESA

Aleš Svoboda

Autor: ČTK

28. listopadu 2022 10:40

Příležitostí letět do vesmíru bude v příštích deseti letech přibývat, otázkou je ale financování kosmických letů, řekl dnes novinářům na čáslavské letecké základně český armádní pilot a záložní astronaut Evropské kosmické agentury Aleš Svoboda. Jistotu, že poletí do vesmíru, nemají podle něj ani vybraní kariérní astronauti.

"Dlouhodobě není jisté vůbec nic... Jistota není ani pro kariérní astronauty," uvedl na tiskové konferenci Svoboda. Reagoval tak na dotazy, jak pravděpodobné je, že se do vesmíru jako člen rezervního týmu ESA skutečně podívá. Kosmický program je podle něj specifický a samozřejmě nesmírně finančně náročný.

Velitel čáslavské základny taktického letectva Jaroslav Tomaňa prohlásil, že výběr Svobody do evropského týmu astronautů je absolutní úspěch, a to pro samotnou základnu, české letectvo, armádu i celou republiku. Armáda podle něj udělá maximum, aby mohl plnit povinnosti a úkoly vyplývající z nové role. I když bude Svoboda dál létat v Čáslavi na letounech Gripen, prioritou je samozřejmě udělat vše pro to, aby se mohl jako první český kosmonaut po vzniku samostatné republiky podívat do vesmíru, dodal Tomaňa.

Svoboda uspěl v náročném výběru Evropské kosmické agentury, která buduje tým astronautů pro evropský vesmírný program. Stíhací pilot se o místo v týmu ucházel v konkurenci 22.000 kandidátů z celé Evropy i dalších 200 zájemců z Česka.

V hlavním pětičlenném týmu astronautů, který ESA minulý týden představila, jsou dvě ženy a tři muži, kteří budou zaměstnanci agentury. Dalších 12 členů rezervního týmu budou pokračovat ve svých dosavadních zaměstnáních a budou k dispozici jako náhradníci po případném odchodu někoho ze základního týmu.

Někdejší Československo se koncem 70. let stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru. Vojenský pilot Vladimír Remek vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarovem posádku kosmické lodi Sojuz 28. Remek byl dosud prvním a jediným československým kosmonautem.

Témata: Aleš Svoboda ESA (European Space Agency)