Předčasný odchod do důchodu "naoko" ještě do konce roku se může vyplatit

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. října 2022 10:40

Spousta lidí odejde v příštím roce do důchodu, výhodnější pro ně však může být zažádat o předčasný důchod ještě do konce letošního roku. Upozornila na to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Dnes končí říjen, v jehož průběhu ČSSZ prozradila, že může být výhodnější požádat již letos o předčasný důchod bez výplaty, tedy jen "naoko". Důvody vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kvůli třem letošním valorizacím a další naplánované na leden může být důchod vypočítaný ještě do konce roku výrazně vyšší, a to až o tisíce korun měsíčně. 

"Žádost o předčasný důchod určitě nemusí ještě znamenat, že skutečně přestanete pracovat. Jen musíte požádat o tzv. důchod bez výplaty. Není tedy nutné odejít ze zaměstnání, pokud si někdo chce 'zafixovat' výši výhodnějšího důchodu odpovídajícího roku 2022," uvedl Jurečka.

ČSSZ popsal modelový příklad muže, který bude mít od února 2023 nárok na důchod s osobním vyměřovacím základem 28 tisíc korun. Pokud požádá ještě letos o předčasný důchod, pak jeho penze v roce 2023 dosáhne 19 936 Kč. Jestliže o řádný důchod zažádá až k únoru 2023, pak mu bude vyplácena penze ve výši 18 306 Kč, tedy o 1630 korun méně.

Témata: důchody důchodci čssz Marian Jurečka (KDU-ČSL)