Důchodová kalkulačka: Paradox pro rok 2023. Nyní se vyplatí žádost o předčasný důchod

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. října 2022 12:28

Předčasný odchod do důchodu zpravidla znamená o něco nižší výplatu. V současnosti ale nastala opravdu paradoxní situace, kdy se předčasný důchod může vyplatit. Jak je to možné?

MPSV v průběhu října upozornilo občany, kterým v roce 2023 vznikne nárok na starobní důchod, že může být výhodnější požádat ještě do konce roku o předčasný důchod bez výplaty. 

"Důvodem této specifické situace jsou vysoké valorizace důchodů, které v letošním roce proběhly. Rozdíly mohou být i v řádech tisícikorun měsíčně. Když někdo požádá ještě letos o předčasný důchod a chce dále pracovat, je to možné," vysvětlilo ministerstvo.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) pak uvedla modelový příklad osoby, která má nárok na důchod v únoru příštího roku, kdy bude doba jejího pojištění 46 let a osobní vyměřovací základ 28 tisíc korun.

"Pokud požádá ještě letos o předčasný důchod, pak penze v roce 2023 dosáhne 19 936 Kč. Jestliže o řádný důchod zažádá až k únoru 2023, pak bude vyplácena penze ve výši 18 306 Kč, tedy o 1630 korun méně," prozradila ČSSZ. 

Témata: důchody důchodci