Důchod v roce 2023 může být vyšší, pokud o něj požádáte ještě letos. Jak je to možné?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. října 2022 14:17

Pozoruhodné dilema mohou řešit lidé, kteří se v nadcházejících měsících chystají do důchodu. Místo řádného odchodu pro ně může být výhodnější ten předčasný. Jak je to možné?

Ministerstvo práce a sociálních věcí upozornilo občany, kterým v příštím roce vznikne nárok na starobní důchod, že může být výhodnější požádat už letos o předčasný důchod bez výplaty. 

"Důvodem této specifické situace jsou vysoké valorizace důchodů, které v letošním roce proběhly. Rozdíly mohou být i v řádech tisícikorun měsíčně. Když někdo požádá ještě letos o předčasný důchod a chce dále pracovat, je to možné," vysvětlilo MPSV.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) pak uvedla modelový příklad imaginárního pana Kříže, který má nárok na důchod v únoru příštího roku, kdy bude doba jeho pojištění 46 let a osobní vyměřovací základ 28 tisíc korun.

"Pokud požádá ještě letos o předčasný důchod, pak jeho penze v roce 2023 dosáhne 19 936 Kč. Jestliže o řádný důchod zažádá až k únoru 2023, pak mu bude vyplácena penze ve výši 18 306 Kč, tedy o 1630 korun méně," prozradila ČSSZ. 

Témata: důchody Ministerstvo práce a soc. věcí čssz