Babiš v exekuci: Expremiér tvrdí, že o tom neví. Co mu hrozí?

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. října 2022 11:50

Expremiér Andrej Babiš je podle dostupných informací v exekuci, důvodem je nedostatečná omluva v případu, kdy mu ji svým rozhodnutím nařídil soud. Lídr hnutí ANO se provinil, když před lety jako premiér uvedl, že lidé demonstrující proti němu jsou placení.

O uvalení exekuce na Babiše informovaly Česká televize a redakce pořadu 168 hodin. Expremiér tvrdí, že o tom neví. 

Babiš se sice demonstrantce Janě Filipové omluvil, zároveň ale napsal, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí. Ona proto nebyla s omluvou spokojena a rozhodla se na něj podat tzv. nepeněžitou exekuci. Lídr sněmovní opozice tak nemá obstavený majetek, ale hrozí mu pokuty.

O tom, že se Babiš musí omluvit, rozhodl pravomocně pražský krajský soud letos v červenci. Předloni v září sice ženě nárok na omluvu odepřel a změnil rozsudek Okresního soudu Praha-západ, který jí zadostiučinění přiznal, jeho rozhodnutí ale v únoru zrušil Nejvyšší soud, podle kterého Babiš do práv ženy zasáhl.

Předsedkyně senátu Hana Lojkásková byla letos v červenci názorem nadřízeného soudu vázána. Při odůvodnění na rozhodnutí Nejvyššího soudu odkázala. Podle něj šlo v kauze o střet Babišova práva na svobodu projevu a práva demonstrantky na ochranu cti a důstojnosti. Babiš podle soudu nesplnil svou povinnost a převzaté tvrzení si dostatečně neověřil.

Témata: Andrej Babiš soudy Exekuce