Cukr má svou cenu. ČSÚ prozradil, o kolik meziročně zdražil

Cukr, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. října 2022 15:05

V září dosáhla meziroční inflace v Česku 18 procent, ukazují nejnovější data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Za posledních dvanáct měsíců mimo jiné výrazně zdražil i cukr, některé potraviny jsou však ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ještě dražší.

"Meziroční cenový růst v září opět zrychlil a již dosáhl 18 %. Nejvíce k tomuto zrychlení přispěly položky oddílu bydlení, zejména ceny energií a paliv, které byly meziročně vyšší o téměř 50 %," uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Cukr podle dat od statistiků meziročně zdražil o 33,8 procenta, některé jiné položky z oddílu potraviny a nealkoholické nápoje jsou na tom ještě hůře. Mouka je dražší o 61 procent, polotučné trvanlivé mléko a máslo o 50 procent a drůbeží maso o téměř 37 procent. 

Jak přitom informovala jedna z organizací OSN, souhrnný index světových cen potravin se v září snížil ze srpnových 137,9 na zářijových 136,3 bodu. Nižší byly během uplynulého měsíce právě třeba i ceny cukru. V Česku se to ale neprojevilo. 

Témata: Cukr - inzulín potraviny mikrovlnka Jídlo čsú