Počítají se vším, po ruce mají i dozimetr. Pražský summit EU provází přísná opatření

Na Pražském hradě platí kvůli setkání evropských lídrů přísná bezpečnostní opatření. (7.10.2022) 6

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

7. října 2022 14:20

Dvoudenní zasedání evropských státníků na Pražském hradě v rámci českého předsednictví Evropské unii provází přísná bezpečnostní opatření. Nejenom policisté, ale i hasiči se zdají být připraveni na nejrůznější scénáře. Dokazuje to i vybavení, které mají na místě s sebou.

Na čtvrteční historický summit Evropského politického společenství (EPC), který se konal vůbec poprvé, navázal páteční neformální summit Evropské unie, mezi jehož hlavní témata patří bezpečnostní situace v Evropě, především probíhající válka na Ukrajině. Bezpečnost účastníků se však nepodceňuje ani přímo na místě.

Bezpečnostní opatření nejsou na Pražském hradě ničím výjimečným, prohlídky u vstupu jsou během mandátu současného prezidenta Miloše Zemana zavedeny trvale. Pro tyto dny byla pochopitelně ještě zpřísněna. Pohyb po areálu za Jelením příkopem je možný jen za doprovodu organizátorů, na příjezdy státníků dohlíží ochranka, zásahová jednotka či dron.

Situaci monitorují i příslušníci Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu, jim i mužům zákona k tomu slouží také nejrůznější přístroje. V jejich rukou si tak lidé mohli všimnout například dozimetru, který slouží k měření dávek ionizujícího záření. V pátek ukázal hodnotu 43 nSv/h. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se průměrné, běžně se vyskytující hodnoty pohybují v rozmezí 100 až 200 nSv/h.

Připraven však měli i spektrometr, což je přístroj sloužící k analýze chemického složení, nebo detektor biologických látek. Naprosto nezbytnou součástí opatření jsou pak bezpečnostní rámy u vstupu do dějiště summitu, které obsluhují policisté.

Praha je centrem dění kvůli probíhajícímu českému předsednictví Evropské unii, jejíž neformální summit je na programu právě dnes. Hlavními tématy jsou další pomoc válkou zmítané Ukrajině a řešení energetické krize. Už včera se v hlavním městě sešli unijní lídři se státníky z dalších evropských zemí na historicky prvním zasedání EPC.

Témata: summit EU v Praze (7.10.2022) Hasiči Policie ČR Pražský Hrad